Hitna sjednica Vlade FBiH: Značajno porastao broj zaraženih, kantoni mogu uvesti restriktivnije mjere

0
240

Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)

Vlada Federacije BiH na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici usvojila je informaciju o epidemiološkoj situaciji u FBiH na dan 9.avgust. Konstatovano je da je u 31. sedmici zabilježen značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, postojeće mjere su produžene za 14 dana, a kantonima je dozvoljeno uvođenje restriktivnijih.

Usvojene su i predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važena od 14 dana.Kako je saopćeno iz Vlade, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva dužan je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Odluka o početku nastave

Među naradbama je i ta da će nadležna ministarstva obrazovanja kantona, u saradnji s kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo kantona, ovisno o epidemiološkoj situaciji na području kantona, donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u novoj školskoj 2021/2022. godini za osnovno i srednje obrazovanje.

I dalje je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra, a i na otvorenom, ukoliko toliki razmak nije moguće ostvariti. Na snazi su i druge ranije donosene epidemiološke mjere.

“Podsjećamo da je i dalje na snazi naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da su nadležna tijela u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na nivou općina s ciljem veće dostupnosti imunizacije stanovništvu”, navode iz Vlade FBiH.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera u odnosu na procijenjenu epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonanlim kriznim štabovima i kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

Udvostručena sedmodnevna incidenca

U informaciji je navedeno i da je u 31. sedmici zabilježen je značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva, sa udvostručenjem sedmodnevne incidence, koja na nivou FBiH iznosi 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH donijela je i Odluku o utvrđivanju privremene tarife za operatora transportnog sistema gasa u Federaciji BiH. Ovom odlukom Vlada utvrđuje privremenu tarifu (cijenu usluge transporta prirodnog gasa) za privredno društvo BH-Gas d.o.o. Sarajevo, operatora transportnog sistema u FBiH, u iznosu od 34,17 KM/1000 Sm3. Privremena tarifa za operatora transportnog sistema stupa na snagu danom donošenja, a bit će primjenjivana do 31.12.2021. godine.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime