Hitna sjednica Predsjedništva SDA: Herojski posao OSBiH

0
28

hitna-sjednica-predsjednistva-sda-najteza-situacija-u-poslijeratnom-periodu-_1400513508Sarajevo – Nakon hitne sjednice Kolegija, SDA je danas održala i hitnu sjednicu Predsjedništva na kojoj je raspravljano raspravljalo je o situaciji u državi prouzrokovanoj katastrofalnim poplavama i klizištima te je usvojilo nekoliko zaključaka.

Kako je kazao predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović SDA poziva institucije na svim nivoima vlasti da se svim raspoloživim ljudskim i materijalnim resursima uključe u pomoć ugroženim područjima s ciljem evakuacije ljudi, pružanja neophodne medicinske i svake druge pomoći kao i hitnog pronalaženja smještajnih kapaciteta za one koji su ostali bez svojih domova.

– Smatramo veoma pozitivnim i zahvaljujemo svim građanima koji su proteklih dana pomagali unesrećenima. Ova pomoć nije poznavala općinske, kantonalne, entitetske a ni etničke razlike. Ocjenjujući nastalu situaciju najtežom u poslijeratnom periodu, SDA traži od Vijeća ministara BiH da shodno Okvirnom zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća proglasi stanje prirode nesreće u BiH, te da se ubrza procedure koje usporavaju prelazak pomoći na bh.granicama, poručio je Izetbegović.

SDA od institucija traži da sačine plan otklanjanja posljedica i odmah otpočnu s njegovom realizacijom, počev od popravke oštećenih insfrastrukturnih i stambenih objekata i njihovog vraćanja u funkciju, pa do izgradnje novih objekata tamo gdje je to neophodno. Radi realizacije navedenih ciljeva SDA, između ostalog, smatra da je potrebno angažirati sva raspoloživa materijalna i finansijska sredstava, što posebno podrazumijeva preusmjeravanje i preraspodjelu postojećih budžetskih sredstava na svim nivoima vlasti u ove svrhe, uključujući i rebalanse budžeta i animirati Međunarodna sredstva pomoći iz fondova EU.

Izetbegović je pozvao političke stranke da stanje prirodne katastrofe ne politiziraju, nego da se posvete rješavanju problema kroz državne strukture.

– Činjenica je da nisu svi kvalitetno odgovorili na stanje u državi, ali isto tako Oružane snage BiH su obavile herojski posao kao i organi civilne zaštite na svim nivoima vlasti. SDA će inzistirati da se zaključci izvrše, zaključio je Izetbegović.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime