Historijski dan: Počelo emitiranje testnog digitalnog signala

0
3

Historijski dan: Počelo emitiranje testnog digitalnog signala

BiH – Javni televizijski emiteri u Bosni i Hercegovini pustili su danas testni digitalni signal u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a taster je svečano pritisnuo ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

On je rekao kako je ovo historijski trenutak za BiH.
– Ministarstvo ima osigurana sredstva, a jedini resurs koji nemamo je gubljenje vremena. Ovo je nacionalni projekat svih nas – kazao je Jusko i dodao kako su radni timovi već raspoređeni za sljedeće zadatke te da će 4G mreža biti dostupna nakon što cijelo područje bude pokriveno digitalnim signalom.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović rekao je da se BHRT pobrinuo da vlastitim sredstvima nabavi adekvatnu opremu.

– Zajedno s Federalnom televizijom i Radio-televizijskom Republike Srpske moći ćemo puštati digitalni signal 24 sata dnevno. Na osnovu testnog perioda spremit ćemo se za drugu fazu – kazao je Karamehmedović.

Naglašeno je i kako će BHRT i dalje nastaviti emitirati analogni signal, a građanima je poručeno da ne kupuju digitalne resivere na svoju ruku.

Generalni direktor FTV-a Džemal Šabić kazao je kako je ovaj momenat trebao nastupiti prije pet godina, ali se ideologija uplela u informatičku revoluciju.

U narednih 90 dana timovi će raditi na raspisivanju međunarodnog tendera za nabavku opreme, a komercijalne televizije će imati svoje mjesto na tržištu čim se završi druga faza.

Ovim je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u tim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banjoj Luci, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama, što se odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca, kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.

Autor: E. Ma.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime