Himzo Selimović – Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH podnio ostavku

0
34

indexSarajevo – Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović podnio je danas ostavku.

Na pres-konferenciji u zgradi Direkcije Selimović je naglasio da je zakonska regulativa u BiH takva da Direkcija nema naredbodavnu nadležnost ni prema jednoj policijskoj agenciji.

“U članu 11 propisana je obaveza svih policijskih agencija u BiH da pruže pomoć Direkciji kad to zatraži ali ne i propisana sankcija ako se to ne desi. Mi smo i taj dan, s obzirom da je bila ugrožena zgrada Predsjedništva BiH, tražili angažiranje specijalne policijske jedinice SIPA a kolege su odgovorile da nemaju zakonsku nadležnost da te kapacitete stave u funkciju”, kazao je.

Naglasio je da skoro tri godine Direkcija, s kolegama iz drugih policijskih agencija pokušava da usaglasi procedure za postupanje u kriznim situacijama, koordinacije i mjera prilikom osiguranja važnih događaja i međusobnog obavještavanja, ali da do sad to nisu uspjeli usaglasiti.

Kad je u pitanju osiguranje zgrade Predsjedništva BiH, odgovorno je ustvrdio da je policijska struktura u Direkciji doprinijela maksimalno u datim uvjetima za stabilizaciju stanja.

“Nisam niti mogu prihvatiti da sam kriv za tu situaciju, ali ja sam odgovoran čovjek i kad me članovi Predsjedništva BiH, budu pitali da li garantiram sigurnost da oni i drugi uposleni u toj zgradi mogu potpuno bezbjedno doći na posao u ovim uvjetima stalnih tenzija, ja im to ne mogu garantirati. Kao odgovotran čovjek pismeno ću obavijestiti Nezavisni odbor PSBiH da podnosim ostavku, a kako meni i ostalima u tom tijelu mandat ističe uskoro, povući ću aplikaciju i za tu poziciju u narednom mandatu, a dok se to i formalno ne završi bit ću tu”, kazao je i naglasio da će dati doprinos i ubuduće na kojoj god funkciji bio.

Pozvao je sve u BiH da se suzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje će doprinijeti daljnjoj destabilizaciji stanja, da podrže mirna javna protesna okupljanja i iskazivavanja nezadovoljstva na demokratski i civiliziran način i ograde se od bilo koje vrste nasilja.

(Agencije)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime