Himzo Memić, zaposlenik KJKP Rad: Čistiti ulice nije sramota

0
48

 Himzo Memić na kamionu za prikupljanje smeća

Sarajevo – Biti komunalni radnik nije nimalo lako. To je posao koji zahtjeva dosta snage, truda i strpljenja, ali i koji nosi rizike i opasnosti. Tu smo da pomognemo građanima, a i da oni pomognu nama. Najveće zadovoljstvo nam je kada dobijemo pohvalu da smo lijepo uradili posao i kada vidimo osmijeh na licima ljudi. Priča nam ovo četrdesetpetogodišnji Himzo Memić, koji već 12 godina radi u KJKP Rad.

Himzo obavlja poslove čišćenja ulica, a po potrebi radi i na transportu smeća. Svaki dan ustaje u pola šest da bi sa poslom počeo u sedam sati. Njegov radni dan traje do 13.30 sati, s tim da ponedjeljkom radi do 14.30, kao i svaku subotu.

Rizici

– Pripadam radnoj jedinici Novi Grad i moja zona odgovornosti je B faza Alipašinog Polja. Radim na ručnom čišćenju što podrazumjeva metenje i sakupljanje sitnog otpada i istresanje komunalnih korpica u kontejnere. Zavisno od potreba radim na transportu smeća, odnosno istovaru smeća iz kontejnera u kamion, a zimi smo fokusirani i na čišćenju snijega i sprječavanju poledice na pločnicima i stepeništima. Ovo je težak posao koji iziskuje veliku fizičku snagu. Također, nosi i opasnosti jer kada radite na transportu smeća morate biti dobro skoncentrisani kada stojite na stopi kamiona da ne bi pali. S druge strane, aktivni smo učesnici u saobraćaju pa se i na to mora dobro paziti. Pošto imamo dodira sa svakakvim smećem i to nosi svoje rizike, jer se udišu razni mirisi i hemikalije. Jednom mi se desilo da sam se prilikom istovara poštrcao nekom hemikalijom, kaže Memić i dodaje da se jednom našao u ozbiljnoj situaciji kada je pored kontejnera našao dvije mine.

Svako godišnje doba iziskuju specifične uslove rada. Komunalni radnici posao obavljaju i kada je najveća zima i vrućina, i kada puše vjetar, pada kiša, grmi i sijeva. Na to su, ističe Memić, navikli. Najvažnije je, navodi, da se posao završi kako treba.

– Ne mogu da izdvojim i kažem za vrijeme kojeg godišnjeg doba mi je teže raditi. Svako nosi svoje specifičnosti. Na proljeće imamo najviše posla, jer su poslije zime ulice prljavije. Tada se na cestama kupi posipni materijal koji je korišten zimi i peru ceste, te obavljaju ostali poslovi. Mi to zovemo umivanje grada. Ljeti se pored osnovnog posla metenja ulica bavimo i čišćenjem korova. Zbog visokih temperatura teško je raditi, ali mi se organizujemo pa znamo početi raditi i u šest sati da bismo posao završili ranije kako ne bismo radili po najvećoj vrućini. U jesen opet ima puno posla jer opada lišće, pojašnjava Memić.

Svijest građana

Na naše pitanje koliko građani vode računa o čistoći ulica i paze gdje odlažu smeće, Himzo nam odgovara:

– Kada bih brojčano ocjenjivao svijest građana po ovom pitanju, u rasponu od jedan do pet, dao bi im četvorku.
Iako neki ljudi imaju predrasude o ovom poslu i ne žele ga raditi jer im je čišćenje ulica i kupljenje smeće iz poniženja, za Memića to nije slučaj.

– Nikad se nisam pokajao što radim ovaj posao. Iskreno i meni je na početku prvih nekoliko mjeseci bilo nezgodno, međutim vrlo brzo sam se navikao i prevazišao te psihičke barijere. Imam porodicu koju moram prehraniti tako da se ne može birati. Jednostavno s godinama isčezne stid i sram i niko više i ne gleda na te stvari, zaključuje Memić.

Bračne razmirice

U svom radu Memić se našao i u nekim zanimljivim situacijama, pa nam je ispričao jednu od njih.

– Nekada nas građani zamole da im nešto iznesemo ili unesemo u stan. Tako me jedna gospođa molila da sa kolegom iz stana iznesemo trosjed. U braku te gospođe očigledno je bilo nekih razmirica, jer kada smo krenuli da iznosimo trosjed njen suprug počeo je da viče što se to iznosi, a ona je govorila da je to njeno tako da je tu između njih bilo određenih prepirki. Mi na kraju nismo znali šta da radimo, kroz smijeh nam priča Memić.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime