Hiljade mališana na obilježavanju Dana djeteta u Zenici

0
33

BiH – Zenica je danas u znaku Dana djeteta koji se i u ovom bosanskohercegovačkom gradu obilježava nizom sadržaja u cilju promocije mira, prijateljstva i zajedništva među mališanima, po uzoru na praznik utemeljen prije više od devet decenija u Turskoj.

 

Zastave BiH i Turske su okačene na ulicama Zenice. Zanimljivo je da djeca iz Zenice danas oponašaju i policijske službenike zajedno sa policijskim patrolama. Na Dan djeteta, djeca privremeno i simbolično preuzimaju najviše funkcije u državnim institucijama Turske, dok u BiH kao i u drugim zemljama regije i svijeta gdje djeluje Turski kulturni centar Yunus Emre, današnji dan predstavlja praznik bogat raznovrsnim sadržajima prilagođenim mališanima.

 

 

Na manifestaciju obilježavanja 23. aprila, koji je Mustafa Kemal Ataturk na današnji dan 1920. godine, kada je osnovana Velika narodna skupština Turske, “poklonio svoj djeci”, pristižu hiljade učenika koji u šest kantona BiH uče turski jezik u redovnoj nastavi.

 

Riječ je o učenicima iz 86 škola širom BiH. Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay stigao je u Zenicu sa suprugom. U izjavi za AA je podsjetio da je 23. april Dan suvereniteta i Dan djeteta.

 

“To je dan koji je, prije svega, najviše značajan jer je u vrijeme kada je Turska u sklopu borbe za svoju nezavisnost, u vrijeme kada još nije bila formirana kao Republika, tačnije 23. aprila 1920. godine, odlukom osnivača naše Republike predvođenih Mustafom Kemalom Ataturkom, dala sve ovlasti tadašnjem Paralamentu i donijela odluku o ovom prazniku”, kazao je Erginay.

 

 

Prema njegovim riječima, riječ je o prazniku koji se vremenom i sve do današnjih dana očuvao kao izuzetno značajna manifestacija međunarodnog karaktera sa ciljem da u što većem broju i ne osvrćući se na granice Republike Turske, u povodu ovog praznika, organizuje različite manifestacije.

 

“Nastojimo da tokom organizacije ovog festivala i proslave praznika u Turskoj pozovemo i što veći broj učesnika i djece iz inostranstva”, poručio je Erginay.

 

Turski ambasador u BiH je podsjetio da se centralna manifestacija povodom proslave ovog praznika održava u Antalyi te da je određeni broj djece iz BiH upravo gost na toj manifestaciji.

 

“Osnovni je cilj promovisati mir, prijateljstvo, zajedništvo među djecom. Dakle, da stavimo akcenat na upravo te bitne segmente života. Današnje okupljanje je u potpunosti posvećeno djetetu. Oni nas vode kroz cijeli program i oni su naš osnovni cilj. Želja nam je da budu što sretniji”, poručio je Erginay.

 

Predsjednik Yunus Emre Instituta Hayati Develi kazao je za AA da je cilj današnjeg programa da se djeca iz BiH upoznaju sa praznikom koji se dugo godina, od osnivanja Turske Republike, slavi u Turskoj.

 

“Učesnici programa su djeca od 12 do 15 godina. To su mlada, vesela djeca”, istakao je Develi.

 

Prema njegovim riječima, Dan djeteta predstavlja most između male i malo starije djece.

 

Ambasada Republike Turske u BiH, Turski kulturni centar Yunus Emre i Turska vojna misija u BiH sa domaćinima, gradom Zenicom te velikim brojem suorganiztora, za Dan djeteta pripremili su višesatni program prepun kulturno-zabavnih sadržaja.

 

U pripremi manifestacije je učestvovao veliki broj studenata sa odsjeka za turski jezik i književnost iz Zenice ali i volontera. Organizatori su u saradnji sa sponzorima uspjeli obezbijediti i poklon pakete za svu djecu koja budu dio zabavnog programa.

 

Mustafa Kemal Atatürk je na dan 23. aprila 1920. godine kada je osnovana Velika narodna skupština Turske, taj dan “poklonio svoj djeci”.

 

Od tada, ovaj praznik se tradicionalno obilježava u toj zemlji gdje mu se posvećuje velika pažnja. Svake godine, ovaj datum se nizom manifestacija obilježava u nekom drugom gradu. Domaćin ovogodišnje manifestacije je grad Antalija gdje će se okupiti djeca iz skoro svih dijelova svijeta.

 

Već četvrtu godinu Dan djeteta u BiH se obilježava u sklopu projekta “Turski jezik, drugi strani jezik” koji provodi Yunus Emre u BiH.

 

Podsjetimo, prošle godine je projekat bio u Sarajevu, a ove godine je u Zenici jer se povećao broj djece koja žele učestvovati u manifestaciji u najnovijem sportskom centru u Zenici.

 

Za djecu su pripremljena brojna iznenađenja, pored ostalog, muzički nastupi nekoliko poznatih bh. pjevača i učešće folklornih grupa.

 

Bosanske folklorne grupe će izvoditi turske tradicionalne igre, a neke performanse izvest će i djeca oboljela od Down sindroma. U sklopu iznenađenja planirano je da se djeci putem video-poruke obrate i bh. fudbalske zvijezde poput Džeke, Pjanića i Spahića.

 

Sva djeca će uzeti učešće u nagradnoj igri u kojoj će moći osvojiti putovanje u Tursku, na poklon dobiti kompjuter ili bicikl. Na kraju programa, na peti rođendan Yunus Emrea, prvog turskog kulturnog centra, sve prisutne će počastiti velikom tortom.

(trtbosanski)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime