Hidrogradnja bi mogla ostati i bez jedinog projekta koji izvodi na vijaduktu Briješće

0
12

hidrogradnji-kamata-do-cetiri-postoSarajevo – Na projektu bilo angažirano i do 170 radnika Hidrogradnje.

 

 

 

Zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka koji je započeo 30. septembra, postoji mogućnost da Hidrogradnja ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na Vijaduktu Briješće, vrijednog desetak miliona KM, na kojem je angažirana u svojstvu podizvođača radova, saopćili su Uprava i Nadzorni odbor Hidrogradnje d.d. Sarajevo.

 

 

– Bitno je kazati da je Uprava Društva javno i pojedinačno pozivala radnike da se vrate na posao i da ne prekidaju rad na projektu Vijadukt Briješće te tražila da se omogući bar minimum poslova u pogonima Sigma, Hadžići i Grebenu – navodi se u saopćenju.

 

 

Zbog novonastale situacije i nezakonitog nastavka štrajka Uprava i Nadzorni odbor navode da nisu u stanju preuzeti odgovornost za imovinu i državni kapital, budući da je grupa radnika okupljena oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića u petak, 8. novembra, na silu preuzela zgradu Direkcije čime je onemogućena bilo kakva poslovna aktivnost Uprave i uposlenika Direkcije.

 

 

U saopćenju se dodaje da je tog dana grupa štrajkača, uz prijetnje, te primjenu sile, istjerala iz poslovne zgrade Direkcije cijeli rukovodni kadar.

 

 

Uprava i Nadzorni odbor Hidrogradnje navode da od petka, 8. novembra niko od kadrova te kompanije, inžinjera, ekonomista, pravnika i drugih uposlenika koji nisu učesnici štrajka, nije u mogućnosti izvršavati svoje radne obaveze u poslovnoj zgradi Direkcije, u kojoj se trenutno nalaze štrajkači okupljeni oko predstavnika sindikata radnika Redžepa Tufekčića, Miralema Terze i Selima Salamovića.

 

 

– Stoga se pozivaju Tužilaštvo Kantona, kao i resorno federalno ministarstvo i Vlada FBiH da hitno donesu odluke u kom pravcu će se riješavati situacija u i oko Hidrogradnje jer se radi o pravnom i fizičkom nasilju koje provodi grupa radnika okupljenih oko čelnika sindikata, dok većina radnika i dalje želi da se vrati na svoja radna mjesta, međutim zbog vlastite sigurnosti, prijetnji i blokada nisu to u mogućnosti – kaže se u saopćenju.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime