Hidrogradnja bi mogla biti izvođač radova na projektu Nova Ilidža?

0
25

Ilidža – Moderno naselje Nova Ilidža projekt je ove općine koji se spektakularno najavljuje još od 2013. godine. Riječ je o luksuznom naselju koje bi se trebalo graditi na desnoj obali rijeke Željeznice od termalne Rivijere do entitetske linije u Vojkovićima. Regulacioni plan je gotov.

Vrijednost projekta je dvije milijarde, a navodno je za cijelu priču zainteresirano više investitora.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić nije želio otkriti da li su se pojavili konkretni investitori, te ako da, kada će tačno započeti izgradnja. Gradile bi se šetnice, parkovi, stambeni kompleksi, poslovni centri, a u naselju bi moglo stanovati više od 40.000 stanovnika.

Dobra šansa

Ono što je interesantno jeste da se na većem dijelu prostora predviđenog za gradnju, nalazi pogon Sigma Butmir koji je u vlasništvu Hidrogradnje d.d. Sarajevo. Tim povodom, Memić je prije nekoliko dana kontaktirao v.d. direktora Hidrogradnje Senada Hafizovića.

“Oni su vlasnici 100 dunuma zemlje. Već je odavno planirano izmještanje pogona. Ponudio sam pomoć, odnosno da se to zemljište otkupi. Ponudio sam i da zajedno radimo na zamjenskoj lokaciji”, kazao je Memić.

On je dodao da, ukoliko Hidrogradnja, koja je u dobro poznatoj financijskoj dubiozi, propusti ovu priliku, pitanje je hoće li dobiti sličnu. Kako je naglasio Memić, Hidrogradnja već godinama eksploatiše materijal iz korita Željeznice, čime pravi ekološku bombu, koja polako snižava nivo podzemnih voda, što utiče na zagađenje.

“Samo želim da pronađeno rješenje koje će ići u prilog i općini i firmi”, naglasio je načelnik.

Hafizović je ocijenio da je projekt Nova Ilidža nešto jako pozitivno i da će tu Hidrogradnja, u saradnji sa općinom, pokušati izvući korist i za sebe.

“Ako se pojavi konkretni investitor, mi ćemo tu svakako biti partneri spremi na dogovar. S obzirom na to da su nama hitno potrebni novi poslovi, vjerujem da će iz Općine Ilidža imati sluha i ponuditi nam određene građevinske poslove”, optimističan je Hafizović.

Slično i u Briješću

Dok se čeka da projekt važan ne samo za Ilidžu nego i za cijeli grad Sarajevo zaživi i ne bude samo mrtvo slovo na papiru, postoji mogućnost da se nešto slično desi i na drugom dijelu grada, tačnije, u naselju Briješće, gdje je pogon Hidrogradnje.

“U ovom dijelu grada, tj. općini Novi Grad, izgrađen je kružni tok. Nakon toga, slijedi izgradnja transverzale koja jednim dijelom ide preko našeg pogona. Mislim da će nam i tu biti ponuđeno slično kao i sa Ilidžom. Sve su to šanse koje moramo dobro razmotriti i gledati da što bolje iskoristimo”, zaključio je Hafizović.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime