HENRY-LEVY: Postoji samo jedna BiH-nedjeljiva

0
16

1_bernard levySarajevo – Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na zajedničkoj akademiji Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH), uručio je priznanja hrvatskom kompozitoru i dirigentu Đeli Jusiću i francuskom intelektualcu Bernardu Henryju Levyju, koji su proglašeni počasnim građanima Grada Sarajeva.

Povodom Dana državnosti BiH, Komšić je istakao da je uprkos svemu „BiH opstala i ona će opstati, a oni koji nasrću na nju i dan-danas, oni su prolazni“.

Krunski uradak Đele Jusića smatra se komponiranje oratorija „Srebrenički inferno“, rijetko-složeno savremeno djelo s kojim je obilježena tragedija bošnjačkog naroda u Srebrenici.

-Molim gradonačelnika Komšića da se ovo djelo jednog dana ovjekovječi na dostojnom snimku, jer u Sarajevu imamo odličan orkestar – Sarajevsku filharmoniju i hor. Slike blijede, riječi nestaju, a muzika ostaje. Muzika je jedini jezik na svijetu gdje se svi razumiju i gdje nema granica, kazao je hrvatski kompozitor Jusić.

Bernard Henry-Levy je jedan od prvih francuskih intelektualaca koji je pozvao na vojnu intervenciju protiv srpske vojske u Bosni devedesetih godina i veoma rano progovorio o srpskim koncentracionim logorima.

-Uzbuđen sam što sam sa vama na Dan državnosti BiH u vrlo specifičnom trenutku, gdje je naslijeđe partizana, čini se, u momentu blagog uništenja u čitavoj regiji i gdje je samo postojanje BiH problematično pojedinima, izjavio je Bernard Henry-Levy.

Sretan je, kaže,što ponovo može potvrditi „da nemaju dvije BiH, još manje tri BiH“.

-Postoji samo jedna BiH – nedjeljiva čiji je Sarajevo glavni grad – istakao je Levy, dodajući da ga “čini posebnim i počast „Bosanski ljiljan“ koju mu je u ratu uručio Alija Izetbegović”.

Autor je dokumentarnog filma „Bosna“ o agresiji na BiH, u kojem portretira Armiju RBiH ka vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu, nazivajući ga De Gaulleom.

Ovo je, također, bila prilika da se oda priznanje uspješnim poslovnim ljudima, te je Plaketu Grada Sarajeva gradonačelnik Komšić uručio dr. Zulkufu Orucu, koordinatoru TIKA-e u BiH kao znak javnog priznanja i zahvalnosti Turskoj međunarodnoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za realizaciju brojnih i veoma značajnih projekata usmjerenih ka obnovi BiH.

– Da biste razumijeli BiH morate je voljeti. TIKA će naredne godine napuniti 18 godine djelujući na području BiH. Da bismo služili narodu BiH radimo razne projekte, te smo u posljednjih pet godina realizirali oko stotinu projekata u poljima obrazovanja, zdravstva, kulture, historije ; kazao je Oruc, koordinator TIKA-e u BiH.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime