Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava: Intenzivna kampanja mržnje prema Bošnjacima

0
540

Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava također “očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku dok ne bude kasno, jer na djelu je intenzivna implementacija projekta ‘srpski svet’

Zbog niza novih incidenata kojima se pjesmama i grafitima veličaju genocid i ratni zločinci, a Bošnjacima se prijeti novim pokoljem, napetost i strah u Priboju i među Bošnjacima u Sandžaku raste, ukazali su u današnjem reagiranju Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi čak i tokom Badnje večeri desetina mladića je sa bakljama ispred džamije uzvikivalo uznemiravajuće prijetnje „Božić je, Božić je, pucaj u džamije”.

Murali, pjesme, grafiti

“Intenzivna kampanja, koja traje mjesecima i čiji su prijeteći slogani ‘Od Priboja pa do Haga, svi su uz Ratka generala’, ‘Ratko Mladić heroj’, murali sa likom Ratka Mladića, te poruke mržnje na društvenim mrežama, stvorila je atmosferu netrpeljivosti i nepoželjnosti Bošnjaka u tom kraju i u Srbiji. Reakcija države na te ispade je blaga ili češće nikakva, posebno na one koje su počinili policijski službenici”, ukazuju iz Helsinškog i Sandžačkog odbora.

Konstatira se i da u medijima pod kontrolom vlasti cirkulišu razne teorije koje Sandžak stigmatizuju, jer se, kako se podvlači, percipira kao sporna teritorija koja može biti uzrokom novih nestabilnosti.

“Sandžak se smatra važnom tačkom na tzv. zelenoj transverzali i kao put za teroriste, što je bilo okosnica propagande za pripremu rata i zločina protiv Bošnjaka. Incidenti su učestali baš u Sandžaku, jer se tretira kao posljednja ofanziva protiv ‘zelene transverzale’ i predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje. Eskalacija srpskog nacionalizma kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj oživljava strahove Bošnjaka i neizvjesnost u pogledu njihove budućnosti. Rast islamofobije i stalna fiksiranost na islamski ekstremizam je u funkciji opravdavanja zahtjeva za secesiju Republike Srpske i pojačanog pritiska na Bošnjake i njihovu marginalizaciju u Sandžaku”, ističu iz ovih organizacija.

Bošnjaci su proteklih decenija ulagali puno dobre volje

Dodaje se i da, uprkos očiglednom zanemarivanju države ovog regiona, Bošnjaci su proteklih decenija ulagali puno dobre volje u očuvanje dobrih međususjedskih odnosa Srba i Bošnjaka.

Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava smatraju da je država dužna da napravi konkretne korake kako bi obezbijedila sigurnost svih građana podjednako, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju povjerenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima.

Helsinški i Sandžački odbor za ljudska prava također “očekuju od međunarodnih faktora da obrate pažnju na događanja u Sandžaku dok ne bude kasno, jer na djelu je intenzivna implementacija projekta ‘srpski svet’”.

Izvor: saff.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime