Helez: “Autonomaši” nisu branili BiH i ne mogu imati ista prava

0
16

607_20131205194419_helez_usk2-530x336Sarajevo – Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će iskoristiti sva pravna sredstva da bi se dokazalo da se status pripadnika tzv. ”narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna” ne može izjedanačiti sa statusom branitelja BiH – pripadnika Armije RBiH i HVO-a.

Kazao je to nakon sastanka s predstavnicima boračkih udruženja iz Unsko- sanskog kantona (USK) na kojem su razmatrane implikacije presude Ustavnog suda FBiH po apelaciji predsjednika FBiH Živka Budimirapodnesenoj na Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica, a koja se odnosi i na izjednačavanje prava pripadnika spomenutih oružanih formacija.

U vezi s tim, Ustavni sud FBiH u presudi se pozvao na raniju presudu od 4. maja 2005. godine kojom je utvrdio da pripadnici spomenutih oružanih formacija i članovi njihovih porodica “nisu tretirani na jednak način kao i pripadnici drugih oružanih formacija koje su u relevantnom periodu bile u istom ili sličnom položaju, što predstavlja povredu prava na jednakost pred zakonom i diskriminaciju”. 

Helez je naglasio da on, kao ni predstavnici spomenutih boračkih udruženja iz USK-a nikada neće dozvoliti da oni koji su zajedno s agresorima radili na razgradnji BiH budu isti i isto tretirani kao pripadnici oružanih snaga – Armije RBiH i HVO-a i MUP-a, potcrtavajući da taj problem nije problem samo USK-a, nego da je to prevashodno problem države BiH.

“Nećemo dozvoliti da pripadnici tzv. narodne odbrane steknu status branioca BiH, jer uistinu to nikada nisu bili” 
– kazao je ministar Helez, podsjećajući da su oni, pored toga što su bili angažirani na strani agresora, djelovali s okorjelim kriminalcima “tipa Arkana, Kobca i drugih”,koji su zajedno atakovali na međunarodno priznatu državu BiH.

Ministar Helez je, istovremeno, kazao da nema ništa protiv toga da djeca i porodice pripadnika tzv. narodne odbrane, odnosno invalidi imaju određenu nadoknadu po nekom drugom zakonu, ali da ih se ne može staviti u isti rang s braniteljima BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s koracima koje namjerava poduzeti u pogledu eventualnog predlaganja novog zakonskog rješenja koje bi tretiralo prava pripadnika AP zapadna Bosna, Helez je kazao da još nije dobio presudu Ustavnog suda s obrazloženjem, te da ne može postupati prije toga.

Na dodatni upit u vezi s pravnim sredstvima koje će iskoristiti kada se radi o presudi Ustavnog suda FBiH, Helez je pojasnio da u tom pogledu preostaje više mogućnosti, uključujući podnošenje apelacije za preispitivanje odluke Ustavnog suda FBiH, apelacije Ustavnom sudu BiH i na kraju podnošenje apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Gotovo identične stavove zastupaju i predstavnici braniteljskih udruženja iz USK-a, a koje su obrazložili – predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca USK-a Nevzeta Mujčinović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Almir Tutić i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a USK-a Franjo Grgić, kao i predsjednik Saveza RVI Unsko-sanskog kantona (USK) Edin Domazet, predsjednik Patriotske lige USK-a Besim Dizdarić, i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Velika Kladuša Sead Delić.

Upozorili su da je vođa tzv. narodne odbrane Fikret Abdić u Hrvatskoj osuđen za rušenje ustavnopravnog poretka i zločne koje je počinio na prostoru BiH, odnosno prema pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH.

Istaknuli su da se mora praviti razlika između onih koji su bili na strani dobra i onih koji su se stavili u službu zla, te zatražili potporu resornog ministarstva da bi spriječili novu nepravdu, ne dovodeći u pitanje pozitivne pomake u procesu pomirenja Krajišnika.

Inače, predstavnici boračkih/braniteljskih udruženja iz USK-a susreli su se i s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, te izrazili nezadovoljstvo što prije njegovog podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH nisu konsultirani.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime