Hassan B. Jallow: Bio sam pogođen time što žrtve zločina u BiH znaju za počinitelje

0
4

news-2014-August-HASSAN_985838617BiH – Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hassan Bubacar Jallow je posljednjih dana boravio u posjeti zemljama Zapadnog Balkana. On je za Anadolu Agency (AA) govorio o Mehanizmu koji je osnovan kako bi preuzeo i okončao rad međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, o njegovim ciljevima, prioritetima kao i o posjeti stratišta u BiH i susretu sa žrtvama ratnih zločina.

“Mehanizam je osnovan kako bi preuzeo i okončao rad dva međunarodna suda, tj. Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR). S obzirom da će da okonča rad oba ta suda, Mehanizam ima dva ogranka, jedan u Haagu i drugi u Aruši”, rekao je Jallow za AA.

On je istakao kako je trenutno jedna od najvažnijih funkcija ogranka u Haagu pružanje pomoći nacionalnim vlastima koje se bave istragama i krivičnim gonjenjem zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji.

“Najveći broj zahtjeva za pomoć stiže od nacionalnih vlasti Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, ali takve zahtjeve upućuju i druge države. Ogranak u Haagu također rješava zahtjeve za dostavljanje informacija u vezi s provođenjem kazni koje su izrečene osobama osuđenim pred MKSJ-om i bavi se pitanjima zaštite svjedoka. Ovaj ogranak će takođe preuzeti čuvanje i vođenje arhiva  MKSJ-a. I na kraju, u dogledno vrijeme, Mehanizam će se baviti žalbenim postupcima u preostala četiri suđenja pred MKSJ-om”, rekao je Jallow.

Gambijski pravnik je kazao kako je Vijeće sigurnosti UN-a definisalo mandat Mehanizma i da je njegov zadatak da ga okonča što efikasnije.

“Što se tiče rada Mehanizma u Ruandi, jedan od mojih trenutno glavnih prioriteta je da se osigura hapšenje preostala tri optužena u bjekstvu, kao i saradnja s vlastima Ruande kako bi se locirali optuženi u bjekstvu u šest predmeta koje im je proslijedio MKSR. Što se tiče bivše Jugoslavije, trenutno prioritet dajem pružanju pomoći nacionalnim vlastima u njihovom važnom radu na istragama i krivičnom gonjenju brojnih ratnih zločinaca kojima tek treba da se sudi kako bi se izbjegla masovna nekažnjivost”, rekao je tužilac MMKS-a.

On je kazao kako su odgovornosti oba ogranka Mehanizma u suštini iste, međutim, u bjekstvu su idalje neke od osoba optuženih pred MKSR-om.

“Nadam se da će biti uhapšeni i, kada se to dogodi, pred ogrankom u Aruši će se voditi suđenja. Pred ogrankom u Haagu neće biti prvostepenih suđenja, osim ukoliko se ne nalože ponovna suđenja, zbog toga što je MKSJ uspio da uhapsi sve optužene i privodi kraju sva svoja prvostepena suđenja. S druge strane, ukoliko dođe do žalbi nakon što budu izrečene presude u bilo kojem od preostala četiri suđenja pred MKSJ-om, tim žalbenim postupcima će se baviti haški ogranak. Pred ogrankom u Aruši se vodio samo jedan žalbeni postupak, ali su u njemu već izneseni svi dokazi i sada samo čekamo na presudu”, pojasnio je Jallow zadatke dva ogranka Mehanizma.

Jedna od funkcija MMKS-a je i preuzimanje arhive sudova za Ruandu i bivšu Jugoslaviju.

“Arhivi će biti dostupni nacionalnim vlastima i drugim osobama pod uslovom poštivanja mjera povjerljivosti i zaštite svjedoka. S obzirom da je MKSR gotovo u potpunosti okončao svoj rad, Mehanizam je već uveliko počeo s preuzimanjem njegovog arhiva. Na MKSJ će se još voditi prvostepena suđenja i žalbene aktivnosti tokom nekoliko narednih godina, tako da je samo jedan ograničen dio arhiva MKSJ-a prebačen na Mehanizam. To je proces koji traje i Mehanizam će naposlijetku preuzeti cjelokupan arhiv MKSJ-a”, pojasnio je Jallow proces preuzimanja arhiva za AA.

Posebno osjetljivo pitanje koje se tiče ovog segmenta rada MMKS-a su izjave i svjedočenja zaštićenih svjedoka o čemu Mehanizam mora posvetiti posebnu pažnju.

“Kao što sam spomenuo, jedna od vrlo važnih funkcija Tužilaštva Mehanizma je pružanje pomoći nacionalnim vlastima kroz pristup materijalima koji se nalaze u zbirci dokaza MKSJ-a. Veći broj tužilaštava ima pristup velikim dijelovima te zbirke preko interneta. Mi takođe odgovaramo na zahtjeve za pomoć koje nam upućuju nacionalne vlasti i za njihove potrebe pretražujemo cjelokupnu zbirku dokaza. Posebna pažnja se, naravno, posvećuje zaštiti svjedoka i u tu svrhu su uspostavljeni mehanizmi. Naprimjer, u slučajevima gdje svjedoci uživaju zaštitne mjere koje je naložio MKSJ, MKSJ ili Mehanizam moraju da utvrde da li se, i pod kojim uslovima, te zaštitne mjere mogu izmijeniti”, kazao je tužilac MMKS-a.

Tokom proteklih nekoliko dana Jallow je posjetio zemlje Balkana i potpisao memorandume o razumijevanju, te dogovorio mehanizme pružanja pomoći s lokalnim pravosudnim institucijama.

“Osim što pružamo informacije na način na koji sam to ranije spomenuo, Tužilaštvo Mehanizma također učestvuje u izgradnji kapaciteta kroz obuku osoblja. Ja sam pozvao svoje kolege u regionu da mi kažu ako im možemo biti od pomoći na bilo koji drugi način”, rekao je Jallow.

On je boravio i na područjima stratiša u BiH, u Srebrenici, Grabovici i Bradini, gdje je razgovarao i sa žrtvama ratnih zločina i članovima njihovih porodica.

“Bio sam jako dirnut posjetama memorijalnim centrima i razgovorom koji sam imao s preživjelima iz Srebrenice, Bradine i Grabovice. Zločini koji su počinjeni tamo i na mnogim drugim mjestima u bivšoj Jugoslaviji su strašni. Bio sam pogođen činjenicom da su mi preživjeli objašnjavali da znaju za počinitelje koji nikad nisu kažnjeni i njihovom željom da se ostvari pravda. Vjerujem da su žrtve svjesne da MKSJ nikada nije imao mandat da krivično goni sve one koji su odgovorni za zločine počinjene u regionu i da shvataju da Mehanizam takođe ne može podizati nove optužnice. Oni očekuju od nacionalnih vlasti da istraže i procesuiraju počinjene zločine. Uvjerio sam ih da će Tužilaštvo Mehanizma učiniti sve što može kako bi pružilo pomoć nacionalnim vlastima u tom važnom radu”, rekao je Jallow na kraju razgovora za AA.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime