Haški tužitelj: Etničko čišćenje bio Mladićev cilj

1
12

Image result for Haški tužitelj: Etničko čišćenje bio Mladićev cilj

Strategija Ratka Mladića i Radovana Karadžića bila je izmjena bosanske demografske slike, koju bi Međunarodna zajednica trebala prihvatiti kao trajnu, kazao je tužitelj Alan Tiger u svojoj završnoj riječi, kojim će biti okončano suđenje Ratku Mladiću.

“Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego njihov cilj! General Mladić je komandirajući jedinicama Vojske Republike Srpske navodio da se mora postići jedan od ciljeva, a to je da Podrinje postane potpuno srpsko, protjerivanjem Muslimana s tog područja, te da se napravi tzv. svesrpska država”, kazao je on.

Tiger je naveo da su Karadžić i Mladić izdavali direktive da se život Bošnjacima učini nepodnošljivim. Glavni grad Bosne i Hercegovine držali su pod nečim što je Mladić nazvao “srpskim čekićem”.

Stanovnici su, kako je ocijenio tužitelj, bili izloženi stalnom teroru, granatiranju i ubijanju iz snajpera.

Završne riječi

Tužiteljstvo Haškog tribunala započelo je danas izlaganje završne riječi na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje, kao i zločine protiv čovječnosti.

Završna riječ tužiteljstva planirana je i za utorak i srijedu, 6. i 7. decembra, nakon čega će tim odbrane iznijeti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Bivši komandant bosanskih Srba, 74-godišnji Mladić postao je simbolom barbarskog plana čija je svrha bila očistiti multietničku Bosnu i Hercegovine od Hrvata i Bošnjaka, a potaknula ga je želja za uspostavom etnički čiste “velike Srbije”, podsjeća agencija Hina.

Mladić je jednom prilikom hladno rekao: “Granice se krvlju crtaju, a države se označavaju grobovima”.

Brojne obitelji njegovih žrtava u Bosni i Hercegovini nestrpljivo čekaju kraj suđenja i presudu.

Genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. godine ubijeno više of 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Čovjek, kojeg su strani mediji opisivali kao “balkanskog krvnika” ili “bosanskog koljača”, i dalje nema kajanja i misli kako je samo branio svoju zemlju te da ništa nije kriv.

Kada se u lipnju 1991. godine raspala Jugoslavija, Mladić je tada bio pukovnik Jugoslavenske narodne armije te je dobio dobio zadaću da organizira pobunjene srpske snage u Hrvatskoj.

U svibnju iduće godine već je bio general i imenovan je zapovjednikom snaga bosanskih Srba.

Bivši glasnogovornik JNA Ljubodrag Stojadinović opisao je Mladića kao “narcisoidnog, uobraženog, taštog i arogantnog” čovjeka, dok je bivši pukovnik Gaja Petković rekao da je bio “cinik i sadist”.

U bijegu 16 godina

Mladić je optužen da je pokrenuo najgori zločin u Europi – masakr bošnjačkih muškaraca i dječaka u zaštićenoj enklavi Ujedinjenih naroda Srebrenici, a imao je i ključnu vojnu poziciju u opsadi Sarajeva.

Odbio se povinovati zahtjevima Zapada da povuče teško oružje i zbog toga je njegovo vojno napredovanje u rujnu 1995. godine zaustavljeno zrakoplovima i raketama NATO-a.

Mladić je u Den Haagu optužen za genocid i brojne druge zločine nad Bošnjacima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od 1992. do kraja 1995. godine.

Osim za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje te zločine protiv čovječnosti, Mladić je optužen i teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Radovanu Karadžiću 40 godina zatvora

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega, uhićen je 26. ožujka 2011. godine u kući svog rođaka u sjevernoj Srbiji i izručen Haagu pet dana kasnije.

Tužiteljstvo sa završnim riječima počinje u ponedjeljak i ima na raspolaganju tri dana.

Obrana će se početi obraćati sudu u petak, a presuda se očekuje iduće godine.

Mladićev politički partner Radovan Karadžić u ožujku je prvostupanjski osuđen na 40 godina zatvora, uključujući i za genocid počinjen u Srebrenici.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ja bih doveo i Atifa Dudakovica da sjedne pored ovoga pa da zajedno odgovaraju za ratne zločine u Zadru i njegovoj okolici u jesen 1991. godine.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime