Haški tužioci: Odbaciti Mladićev zahtjev

0
0

Hag, Ratni zločini, Ratko Mladić, Zahtjev

Holandija – Tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev advokata Ratka Mladića navelo da nema osnova za obustavu postupka.

Haški tužioci zatražili su od sudija da odbace zahtjev odbrane Ratka Mladića za obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” tog suda.

Tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev Mladićevih advokata navelo da nema osnova za obustavu postupka te da je žalba “neosnovana i nepotrebno troši vrijeme i resurse sudija”.

“Žalba na pristrasnost i zahtjev za isključenje sudija trebaju biti odbačeni. Odbrana u njima samo ponavlja navode u vezi s pristrasnosti sudija Alphonsea Orieja i Cristophea Fluggea, koji su više puta odbijeni, te ih širi na neke od sudija Žalbenog vijeća i predsjednika Haškog tribunala i Mehanizma za međunarodne tribunale bez osnova“, piše u odgovoru, a prenosi BIRN-Justice Report.

Mladićevi advokati su sredinom prošlog mjeseca zatražili obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti”, ili izuzeće sudija Orieja i Fluggea, te imenovanje novih “nepristrasnih” sudija na njihovo mjesto.

Odbrana je zatražila da se oformi posebna radna grupa Ujedinjenih naroda (UN), koja će u roku od tri mjeseca sačiniti izvještaj o tome da li su prekršena Mladićeva prava na pošteno suđenje i pretpostavku nevinosti.

Navodni zaključci o krivici Mladića

U njihovom dokumentu se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

Odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron, koji će voditi žalbeni postupak, kazao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki zvaničnici UN-a.

Sve to, kako se navodi u dokumentu, pokazuje da “prezumpcija krivice preovladava tim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje”.

U vezi sa zahtjevom Mladićevih advokata da budu izuzete i sudije Žalbenog vijeća koje su potvrdile presude oficirima Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravku Tolimiru, Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, tužioci ukazuju da Žalbeno vijeće ni na koji način nije uključeno u proces Mladiću.

Tribunal je Tolimira, Popovića i Bearu pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, za koji je optužen i Mladić.

Tužioci su se pozvali i na praksu Tribunala, koja je, kako navode, dobro poznata i odbrani, a po kojoj se ne može pretpostaviti da su sudije koje su ranije radile na sličnim predmetima automatski pristrasne na Mladićevu štetu.

Kao neosnovane, Tužilaštvo odbacuje i tvrdnje Mladićevih advokata da su pristrasni predsjednici Tribunala i Mehanizma, koji je njegov pravni nasljednik, sudije Carmel Agius i Theodor Meron.

Na sličan način, tužioci su zatražili da, kao neosnovane i neozbiljne, budu odbačene tvrdnje Mladićeve odbrane da su pristrasni sadašnji i bivši čelnici UN-a, sudski sekretarijat i sudijski pomoćnici koji su učestvovali u procesu i sačinjavanju presude Radovanu Karadžiću.

Izuzeće sudija i obustava postupka

Karadžića je Haški tribunal krajem marta nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ista djela za koja je optužen i Mladić – genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sudsko vijeće će odluku o zahtjevu Mladićeve odbrane za izuzeće sudija i obustavu postupka donijeti u dogledno vrijeme.

Do kraja suđenja, Mladićevim advokatima ostaje da do 16. augusta dovrše unakrsno ispitivanje svjedoka Odbrane Andreja Demurenka, a ostavljena je otvorenom i mogućnost iskaza još par svjedoka, ukoliko branioci uspiju da ih dovedu.

Poslije toga, ostat će samo da odbrana i optužba podnesu završne podneske i održe završne riječi pred sudijama.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, kao i za teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime