Haški tribunal se zatvara 2017.?

0
10

news-2012-November-Tribunal_zgrada1710_463110683Holandija –  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) neće biti zatvoren sve dok ne budu završeni postupci u 11 preostalih predmeta, ali i okončane apelacije u sedam od ovih 11 slučajeva, što znači da će katanac na bravu Haškog tribunala biti stavljen najranije polovinom 2017. godine!

Naime, kako je to “Nezavisnim” potvrđeno u Haškom tribunalu, sredinom 2017. godine očekuje se završetak žalbenog postupka u predmetu “Prlić i ostali”, što bi, prema predviđanjima, trebalo da bude posljednji okončani predmet pred Međunarodnim krivičnim sudom.

Kako saznaju Nezavisne, u četiri velika slučaja (predmeti protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja) ključnu ulogu u apelacijama, ukoliko do njih dođe, preuzeće Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova. Ovo je tijelo, naime, uspostavljeno u julu ove godine odlukom Vijeća sigurnosti UN i sastoji se od dva ogranka, od kojih je jedan haški. Drugim riječima, ICTY sigurno neće raspravljati o eventualnim žalbama u ova četiri velika slučaja.

Magdalena Spalinska, portparol Haškog tribunala, kaže da je Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova već preuzeo nekoliko funkcija Tribunala. Pojašnjava da su prognoze za završetak preostalih 11 slučajeva i dalje nepromijenjene, s tim da će pet od 11 slučajeva biti procesuirano do kraja 2014. godine.

“Tri slučaja će se nastaviti i nakon ovog datuma, a riječ je o kasno uhapšenim Hadžiću, Karadžiću i Mladiću. Presuda u Karadžićevom slučaju prolongirana je za oktobar 2015, Hadžićevo suđenje trebalo bi da bude okončano krajem 2015, a Mladićevo sredinom 2016. godine”, kaže Spalinska, koja je potvrdila da će Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova provesti apelacije za ova tri optužena, kao i u slučaju Vojislava Šešelja, “ukoliko do njih dođe”.

“Što se tiče ostala tri slučaja, početkom 2015. godine očekuju se dvije apelacione presude, u slučaju Zdravka Tolimira i Miše Stanišića, a nakon toga i u slučaju Stojana Župljanina”, ističe Spalinska.

Advokat Senka Nožica, koja zastupa optuženog Brunu Stojića u predmetu “Prlić i ostali”, nije mogla bilo šta reći u ovoj fazi postupka.

“Mi sada čekamo prevod presude na engleski, obećano nam je da ćemo je dobiti negdje u junu 2014. godine, i zaista ne mogu ništa više od toga reći, jer imam ‘živ’ predmet”, kazala je Nožica.

Nakon svega ostaje, pak, otvoreno pitanje konačnog završetka rada Haškog tribunala, tim prije jer su Haško tužilaštvo i glavni tužilac Serž Bramerc ranije baratali terminom “kraj 2015. godine”, što je datum koji će, izvjesno je, biti nadmašen za najmanje dvije godine.
Budžet tek treba da bude odobren

Iz Haškog tribunala nisu mogli odgovoriti na pitanje koje će države biti glavni finansijeri nastavka rada Haškog tribunala.

Magdalena Spalinska, portparol Haškog tribunala, pak, ističe da se budžet donosi na dvogodišnjoj osnovi.

“Sadašnji usvojeni budžet je za 2012. i 2013. godinu. Naredni bi trebalo da bude za 2014. i 2015. godinu i za njega se očekuje odobrenje Generalne skupštine UN”, kazala je Spalinska.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime