Haški tribunal ponovo odbio prigovor Mladićeve odbrane

0
4

Haški tribunal odbio je ponovo razmatrati već odbijeni prigovor odbrane generala Ratka Mladića na optužnicu kojom se tereti za ratne zločine i genocid počinjene u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Haga.

Istom odlukom, sudsko vijeće je odbilo i da dozvoli Mladićevoj odbrani da uloži žalbu na tu odluku Žalbenom vijeću Tribunala.

U prigovoru na optužnicu, branioci Mladića tvrdili su u oktobru prošle godine da je 106 incidenata u optužnici navedeno “nejasno” u pogledu vremenskog perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta počinilaca, poprišta zločina, kao i da je optužnica propustila u dovoljnoj mjeri identificirati počinioce zločina.

Odbrana je tada tražila od raspravnog vijeća da te dijelove optužnice proglasi “manjkavim” i da ih ne razmatra prilikom donošenja presude Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske.

Taj prigovor sudije su odbacile u novembru prošle godine, uz obrazloženje da nije podnijet na vrijeme, već gotovo pet godina nakon preciziranja važećeg optužnog akta.

Mladić je, nakon višegodišnjeg bjekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011. godine.

Tužilaštvo traži doživotnu kaznu

Suđenje mu je počelo u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi mu biti izrečena do novembra 2017. godine, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je doživotnu kaznu zatvora za Mladića.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je doživotna kazna zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi”, kazao je u decembru prošle godine Alan Tieger, tužitelj Međunarodnog krivičnog sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Ranije su tužioci na suđenju Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, pred Haškim tribunalom tvrdili tokom završne riječi kako je dokazano da je bivši komandant Vojske RS-a terorizirao stanovništvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime