Haški tribunal ponovo odbio prigovor Mladićeve odbrane

1
7

BiH, Srbija, Holandija – Prvostepena presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske trebala bi biti izrečena do novembra 2017. godine.

Haški tribunal odbio je ponovo razmatrati već odbijeni prigovor odbrane generala Ratka Mladića na optužnicu kojom se tereti za ratne zločine i genocid počinjene u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Haga.

Istom odlukom sudsko vijeće odbilo je dozvoliti Mladićevoj odbrani i da uloži žalbu na tu odluku Žalbenom vijeću Tribunala.

U prigovoru na optužnicu Mladićevi branioci tvrdili su u oktobru prošle godine da je 106 incidenata u optužnici navedeno kao “nejasno” u pogledu perioda u kojem su se dogodili, broja žrtava, lokacija i identiteta počinilaca, poprišta zločina, kao i da je optužnica propustila identificirati počinioce zločina u dovoljnoj mjeri.

Odbrana je tada tražila od raspravnog vijeća da te dijelove optužnice proglasi “manjkavima” i da ih ne razmatra prilikom donošenja presude Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske.

Taj prigovor sudije su odbacile u novembru prošle godine uz obrazloženje da nije podnesen na vrijeme, već gotovo pet godina nakon preciziranja važećeg optužnog akta.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji i izručen Tribunalu u maju 2011. godine.

Tužilaštvo traži doživotnu kaznu

Suđenje mu je počelo u maju 2012, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebala bi mu biti izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi”, rekao je u decembru prošle godine Alan Tieger, tužitelj Međunarodnog krivičnog sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Ranije su tužioci na suđenju Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, pred Haškim tribunalom tokom završne riječi tvrdili kako je dokazano da je bivši komandant Vojske RS-a terorizirao stanovništvo Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime