Haški tribunal objavio odluku o vraćanju Šešelja u pritvor

0
1

seseljSrbija, Holandija  ̶  Tužilaštvo Haškog tribunala je objavilo odluku o žalbi Tužilaštva na odluku po zahtjevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu  lidera Srpske radikalne stranke Srbije i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja, javlja B92.

Odluka je napisana na srpskom jeziku, kao što je zahtijevao predsjednik SRS-a, pošto je prethodno odbio primiti odluku na engleskom jeziku.

Tužilaštvo tvrdi da je Pretresno vijeće napravilo grešku u primjeni prava, zbog toga što nije razmotrilo da li su preduvjeti za privremeno puštanje Šešelja na slobodu i dalje ispunjeni, naročito u svjetlu njegovih izjava da se neće vratiti na Međunarodni sud.

Također, navodi se da Pretresno vijeće nije razmotrilo treba li njegova ocjena da se Šešelj privremeno pusti na slobodu biti regulirana minimalnim uvjetima i dalje validna.

Neispunjeni uvjeti

Tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da poništi odluku o odbijanju zahtjeva za vraćanje Šešelja, povuče njegovo puštanje na slobodu i naloži mu da se pojavi pred Pretresnim vijećem da bi se razmotrili uvjeti za eventualno dalje puštanje na slobodu.

Tužilaštvo tvrdi da privremeno puštanje na slobodu može biti naloženo samo ako su ispunjena dva ključna preduvjeta – da se Pretresno vijeće uvjerilo da će se optuženi pojaviti na suđenju i da neće predstavljati opasnost ni za jednu žrtvu, svjedoka ili drugu osobu.

Osim toga, Tužilaštvo navodi da, u svjetlu Šešeljeve izjave da se neće vratiti u Hag, Pretresno vijeće više ne može biti uvjereno da su preduvjeti i dalje ispunjeni i da je zbog toga obavezno pozvati ga da se vrati.

Tužilaštvo također tvrdi da Pretresno veće nije razmotrilo njegov argument da Šešeljevo ponašanje poslije puštanja na slobodu podriva osnov po kojem je odlučeno da mu se nametnu samo minimalni uvjeti i da se od njega ne zahtijeva da se obaveže da će se pridržavati uvjeta za privremeno puštanje na slobodu.

Neće dati ljekrske nalaze Hagu

U dispozitivu odluke navodi se da Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sudija Tuzmukamedova i Afangea, djelomično odobrava Žalbu (žalba Tužilaštva na Odluku po Zahtjevu tužilaštva da se povuče privremeno puštanje optuženog na slobodu), poništava Pobijanu odluku (Odluka po zahtjevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu), nalaže Pretresnom vijeću da smjesta povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu.

Šepelj kaže da neće dobrovoljno otići u Haški tribunal, kao ni da bilo kakav ljekarski nalaz neće dostaviti ovom tribunalu ni vlastima u Srbiji.

Za beogradski dnevni list Politika rekao je da je članovima ljekarskog konzilija zabranio da daju bilo kakve izvještaje o njegovom zdravstvenom stanju zvaničnicima Haškog tribunala i vlastima u Srbiji, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Sudsko vijeće u Hagu nijednom nije moglo zvanično biti informirano o njegovom zdravstvenom stanju.

Šešelj je za Politiku kazao da, od kada se vratio u zemlju prije pet mjeseci, najviše radi na rušenju režima premijera Aleksandra Vučića i smatra da, ako padne Vlada, to neće destabilizirati državu.

Obračun s Vučićem

Na pitanje je li zahtjev Haškog tribunala za njegovim vraćanjem i hapšenjem kažnjavanje Vlade Srbije zbog toga što neće da uvede sankcije Moskvi, što planira vojne vježbe s Rusijom ili zbog Vučićevog govora povodom godišnjice NATO bombardiranja Srbije, Šešelj kaže da nije nijedan od ta tri razloga.

Smatra da su se “Vučić i njegovi tutori sa Zapada uplašili snage srpskih radikala”, tvrdeći da SRS ima više od 20 posto uporišta u biračkom tijelu i da je zbog toga Vučićev cilj da on što prije izađe iz Srbije kako bi se obračunao s radikalima.

Šef ljekarskog konzilija Milovan Bojić je rekao da je Šešelj ove sedmice trebao početi hemoterapiju i da se sada ne zna hoće li se to desiti, prenosi Tanjug.

Bojić je objasnio da je Šešelju dijagnoza malignog oboljenja postavljena u Holandiji i da je zbog toga i pušten iz Tribunala, te da je bio na više tretmana u Srbiji, gdje mu je otklonjen jedan tumor, a da su ostale metastaze na jetri.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime