Hašim Tači: Nećemo dozvoliti novu “republiku srpsku”

0
91

HAŠIM TAČI: Nećemo dozvoliti novu

Balkan – Nakon završene redovne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a posvećene Kosovu, ministar vanjskih poslova ove zemlje Hašim Tači (Hashim Thaci) dao je ekskluzivni intervju stalnom dopisniku “Dnevnog avaza” iz Njujorka, u kojem je izrazio žaljenje što nije prisustvovao 20. godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici.

S velikim interesiranjem prije intervju je prelistavao „Avazovo“ specijalno izdanje “Pamtiš li Srebrenicu”, koje mu je u Ujedinjenim narodima uručio američki dopisnik najveće kosovske privatne televizije RTV 21 Halil Mula, u čijem je studiju u Njujorku ovaj razgovor i vođen.

Prihvatanje istine

U Njujorku je Tači ovaj put ispunio medijske naslove porukom vlastima u Beogradu da trebaju “prestati sanjati san o velikoj Srbiji, jer taj san je potrošen“. Poručio je i da bi “Srbija izgubila svaki rat koji bi ponovo pokrenula” protiv svojih susjeda. U razgovoru za „Avaz“ zauzeo je stav da su inicijative za pomirenje koje dolaze od predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića dobrodošle, ali da bi uspjele, one moraju biti utemeljene na punom, a ne selektivnom prihvatanju istine o onome što se dogodilo u bivšoj Jugoslaviji, o ratovima u Sloveniji i Hrvatskoj, sve do rata na Kosovu 1999.

Počnimo ovom Vašom otvorenom ponudom Ivici Dačiću, prvom potpredsjedniku Vlade Srbije i šefu srbijanske diplomatije, da mu dodijelite pasoš Republike Kosovo. Je li to ozbiljna ponuda ili neka vrsta političke provokacije?

– To je sasvim ozbiljna ponuda, izrečena na javno mjestu. On je rođen na Kosovu, iako su njegovi roditelji došli u našu zemlju između Prvog i Drugog svjetskog rata kao kolonizatori. Ali, prema našem Ustavu, svaki građanin koji je rođen na Kosovu ima pravo na državljanstvo, odnosno dvojno državljanstvo, i gospodin Dačić je isto tako dobrodošao da preuzme svoj pasoš.

Pitao sam zamjenika ruskog ambasadora pri UN-u šta misli o Vašoj ponudi, na šta je on odgovorio da je to “sasvim neodgovorna izjava” s Vaše strane. Koji je Vaš odgovor na to?

To nije neodgovorna izjava ili ponuda. To je ustavna ponuda i izjava koja se bazira na našem Ustavu. To je ustavni odgovor s moje strane.

A je li gospodin Dačić javno ili privatno odgovorio na tu ponudu?

– On nije odgovorio, ali ponuda je otvorena.

S obzirom na to da se sprema nova runda pregovora u dijalogu između Prištine i Beograda, kako ćete odgovoriti na zahtjeve da se na sjeveru Kosova formira zajednica srpskih općina te na primjedbe onih koji tvrde da se na Kosovu ovime uvodi “nova republika srpska”?

– Nema šanse da to bude “republika srpska”, zato što mi to nećemo dozvoliti. Sve će to biti u skladu s našim Ustavom i našim kosovskim zakonima. Želim reći da će to biti dobrovoljna asocijacija srpskih općina bez izvršnog mandata, jer za takvo nešto, jednostavno, nema šanse. Ponavljam, mi to nećemo dozvoliti, da imamo “treću silu” u ovoj asocijaciji.

Ali, u isto vrijeme mi ćemo raditi da koordiniramo te stvari koje će biti u skladu s evropskim vrijednostima i standardima i na temelju onoga što je dogovoreno kroz dokument predsjednika Ahtisarija za Kosovo. To znači da će to biti asocijacija, a ne poseban entitet, dakle bit će to normalna asocijacija, kao i druge koje već imamo.

Počinili genocid

U Vijeću sigurnosti UN-a opet ste više puta spomenuli Srebrenicu. Razumijevajući to kao Vaš pijetet prema žrtvama, pitam Vas ima li to spominjanje i neku drugu, političku dimenziju?

– Znate, Srbija je počela ratove u Sloveniji, pa u Hrvatskoj, onda u BiH i na kraju na Kosovu. To su historijski fakti. I sada, oni pokušavaju biti najveći mirotvorci u regionu. No, ne smije se zaboraviti ta istina, da su oni počinili genocid u Hrvatskoj, u Srebrenici i onda na Kosovu. Niko ne može iznova pisati historiju o tome. Jer, jednostavno, istina je istina. Oni (Srbi) počeli su ratove u bivšim jugoslavenskim republikama i na Kosovu, a Srbija je direktno, kao država, a ne samo na nivou pojedinaca počinila sve te genocide u Srebrenici, u Hrvatskoj i na Kosovu.

Imaju ambiciju

Gospodin Dačić u jednoj izjavi za naše novine, prošle godine, također u Njujorku, rekao je da Beograd ne planira niti ima ambicije da na Kosovu pravi novu “republiku srpsku”. Znači li to da se vaši stavovi poklapaju?

– Oni nemaju plan, ali ambiciju imaju. Te planove mi nećemo niti možemo dozvoliti da se na Kosovu implementiraju, ni pod kojim uvjetima.

Ne smijemo zaboraviti prošlost

Vi i predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović direktno ste odbili inicijativu Aleksandra Vučića da se odredi zajednički dan za komemoraciju žrtvama svih ratova iz devedesetih, dok su u Sarajevu ostali nedorečeni. Imate li neku poruku za bh. političke lidere?

– Mi moramo misliti o budućnosti, naravno o pomirenju, ali, jednostavno, ne možemo niti imamo pravo zaboraviti prošlost. To je moja poruka za Sarajevo i sve ostale.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime