Hasiji Kovačević pozlilo dok je svjedočila o ubistvu sina

0
1

news-2011-novembar-sudski_cekic11_663923114Zenica – Svjedokinji Hasiji Kovačević pozlilo je u sudnici Kantonalnog suda u Zenici dok je svjedočila o ubistvu sina.

Svjedokinja je ispričala kako je optuženi Ivo Crepulja pucao u njenog sina Mirzeta Kovačevića.

Pred kraj unakrsnog ispitivanja je izgubila svijest i suđenje je prekinuto.

Hasija Kovačević se prisjetila da je 16. oktobra 1993. godine optuženi Crepulja, kojeg je prepoznala u sudnici, došao pred njenu kuću i pozvao je da izađe.

– Bio je u crnoj uniformi koja se presijavala na suncu. Na glavi je imao kapu sa žutim izvezenim velikim slovom ‘U’ a bio je naoružan kratkom crnom puškom, koja je na sebi imala kolo –  kazala je svjedokinja.

Prema njenom iskazu, optuženom je rekla da sačeka jer je namjeravala da kupa djecu i da starijem sinu Mirzetu postavi da jede.

– Na to je moj Mirzet izašao pred njega i rekao: ‘Pitaj mene komšija šta treba.’ On je okrenuo pušku prema kući i zapucao. Ja sam bila na vratima s malim djetetom u rukama. Vidjela sam kada je pogodilo mog Mirzeta. On se uhvatio za stomak, pridigao se još korak-dva i rekao: ‘Komšija, zar me ubi?’ i pao je – ispričala je svjedokinja.

Ona je navela da su pred kućom tada bili i njeni mlađi sinovi Sulejman i Samir, koji su otrčali da pozovu vojsku, a Crepulja je pobjegao niz potok, prema šumi u pravcu Kraljeve Sutjeske.

Optužnica tereti Crepulju da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, 16. oktobra 1993. godine, bez povoda i razloga, ubio jednog maloljetnog civila u mjestu Ratanj.

Svjedokinja Kovačević je navela da je optuženog poznavala odranije i da se njegov otac družio s njenim suprugom prije rata.

Odbrana optuženog je ponovila tvrdnju da su tog dana ubijeni otac i drugi rođaci optuženog, te da je muž svjedokinje znao za to.


Odgovarajući na unakrsna pitanja odbrane, svjedokinja je kazala da je tog dana njen muž ležao bolestan u kući i da je njena porodica nekoliko mjeseci kasnije čula da su na jednoj njivi, udaljenoj od kuće oko sat hoda, zakopani neki ljudi, ali da nisu znali o kome je riječ.

– Mi smo nakon Mirzetove dženaze izbjegli i vratili smo se tek iduće godine. Ja o tome ne znam ništa – kazala je Kovačević.

Ona je dodala da nikada nije saznala zašto je optuženi pucao u njeno dijete.

– Taj dan mi je doktor dao neku tabletu i poveli su me do Mirzeta da ga vidim – kazala je svjedokinja, nakon čega joj je pozlilo i izgubila je svijest.

Odbrana je izjavila da je završila njeno ispitivanje.

Suđenje će biti nastavljeno 12. novembra, prenosi BIRN – Justice Report.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime