Hasečić: ‘Fatima Jamak živa izgorjela u kući’

0
51

hasecic8-cropix_343951S1Višegrad, Goražde – U nastavku suđenja Draganu Šekariću za zločine počinjene u Višegradu i Goraždu, svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da je muškarac kojeg su zvali Dragan Goraždak bio prisutan kada je Fatima Jamak zapaljena u svojoj kući u mjestu Kosovo Polje.

Bakira Hasečić je ispričala kako je 3. juna 1992. godine pet vozila upalo u selo Kosovo Polje, gdje je živjela. Ona je, kako je navela, pobjegla iz kuće i iza ljetnje kuhinje pratila šta se dešava.

– Tog dana u našu avliju su ušla petorica srpskih vojnika, među kojima sam prepoznala Brana Ćubrilovića i Marka Markovića, koji su mi bili komšije. ( …) Tad se dešavaju problemi u kući. (…) S-1 je istrčala iz kuće. Tad čujem i vidim Dragana Goraždaka, kojeg su svi oslovljavali nekad Dragan, nekad Goraždak – kazala je Hasečić.

Ona je dodala da su vojnici od S-1 i S-3 tražili da kuhaju kafu, te da je nakon toga vidjela Fatimu Jamak.

– Nju su dovela dvojica-trojica, među kojima je bio i Dragan Goraždak. (…) Vojnici su odgurali Fatimu do njene kuće, govoreći joj: ‘Sad ćeš ti baba gasiti kuću.’ Čula sam kako Tima moli. Vidim dim, a ne vidim plamen. Najedanput je počeo plamen. Čuo se prvo jauk kao kad mačka zavija. U tom mometu su se čula dva pucnja. Tima je izgorjela u toj kući – prisjetila se Hasečić. Nakon toga, kako je dodala, vidjela je kako se Dragan Goraždak, za kojeg misli da je bio glavni, “pljuskao vodom sa česme”.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Šekarića da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, učestvovao u napadu na Kokino Selo (Lozje), maltretiranju civila pred jednom kućom, te silovanju svjedokinje S-1, ubistvima većeg broja nesrpskih civila i fizičkom maltretiranju zatvorenika u logoru Uzamnica.

Svjedokinja Hasečić je kazala da nije vidjela šta se dešavalo u kući u kojoj su bile svjedokinje S-1 i S-3, a u koju su ulazili Dragan Goraždak i Brane Čubrilović.

– Vidjela sam kako su izgledale nakon njihovog odlaska. Obje silovane, tragovi po tijelu, izgledale su kao što sam izgledala i ja – luđački – rekla je Hasečić. Ona je potvrdila da je Dragana Goraždaka prepoznala kao optuženog Dragana Šekarića na osnovu fotografija koje su joj prezentovane u policiji u Goraždu 2005. godine, kao i 2013. u Tužilaštvu BiH.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juli.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime