Haris Zahiragić traži zabranu Bh. povorke ponosa: “Da se ograde ministri iz SDA”

0
24

Foto: AA/Facebook

Haris Zahiragić, član Predsjedništva SDA, oglasio se nakon informacije da će Vlada Kantona Sarajevo podržati održavanje druge Bh. povorke ponosa u Sarajevu. Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cjelosti:

“Jučer su Premijer KS Mario Nenadić i Ministar MUP-a Ismir Jusko (oba SBB) u ime Vlade KS primili organizatore ‘Parade’ i dali im podršku u organizaciji iste.
Istina je kako je pravo na javno okupljanje zagarantovano Zakonom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima – osim u slučaju da se isto ne može osigurati.

S obzirom da je KS prošle godine osigurao ‘Paradu’ i da je organizovana bez ikakvih problema – taj argument koji se koristio godinama unazad više nije moguće upotrijebiti.
Svjestan sam da je pravo na okupljanje, tj sloboda udruživanja i okupljanja zagarantovana Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Međutim, istom tom Konvencijom je članom 9. zagarantovana Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, a članom 10. sloboda izražavanja.

S tim u vezi iskazujem svoj javni protest radi podrške predstavnika Vlade KS ‘Paradi’ i osuđujem istu, a očekujem da se ministri u Vladi KS iz SDA također ograde. Argumenti, kada sam ja u pitanju, su isti kao i prošle godine.

Posebna tema jeste najava ‘Parade’ kao javnog okupljanja u vrijeme pandemije koronavirusa, a radi koje su uvedene mnoge mjere. Očekujem da će Krizni štab ipak, ako ništa radi epidemioloških razloga, istu zabraniti.

Sjećate se šta se desilo nakon nedavnih protesta – kako je skočio broj oboljelih?

U svakom slučaju, jasno je kako je cilj kontinuiranih aktivnosti na promociji različitih seksualnih orijentacija i rodnih – a ne spolnih, identiteta, nije ništa drugo do ‘kuhanje žabe’. Kada žabu živu ubacite u kipuću vodu, ona će iz iste iskočiti, a ukoliko je ubacite u hladnu vodu pa lagano kuhate, ona će se privikavati na to postepeno povećanje temperature i u konačnici će biti živa skuhana… Ne želim biti ‘skuhan’, a ne želim ni da naša djeca budu ‘skuhana’…

Da se razumijemo, smatram da svako ima pravo da radi sa svojim životom šta god hoće i da bude šta god želi, ali ne prihvatam da ja moram to što neko radi prihvatiti kao normalno ili čak poželjno… A sve i da želim, ne smijem, jer mi moja vjera i moj svjetonazor jednostavno to zabranjuju.

Radi toga, neću ni šutjeti, pa ću osim srcem, isto osuditi i riječima. Pa kom pravo, a kom krivo!

Budi na istini, pa makar bio sam (a mislim da nisam sam)!”

Haris Zahiragić

 

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime