Haris Zahiragić: Ne može to dvoje zajedno, moj Fikrete

0
48

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić reagirao je na društvenim mrežama na posljednju aferu u vezi s nabavkom respiratora preko firme “Srebrena malina” TV voditelja Fikreta Hodžića iz Srebrenice. 

– Kao prvo, firma “Srebrena malina” ili kako se već zvala nije mogla imati taj novac da kupi pa da proda Federaciji nego je robu morala platiti novcem Federacije. Iako dovoljno poznajem Zakon o javnim nabavkama i propise koji važe za vanredna stanja, ipak ne mogu a da ne postavim pitanje zašto je trebao posrednik za nabavku ili, ako je trebao, zašto baš ovaj, koji nema iskustva u sličnim nabavkama, šta više, koji se primarno bavi sokovima od maline? Da stvari budu gore, mislim da njegova firma nije registrirana kod nadležne agencije za nabavku medicinske opreme. Na kraju, kaže nam Fikret da je ovo nabavio iz humanih razloga i duga prema zajednici, ali eto, ipak je malo i zaradio? Ne može to dvoje zajedno, moj Fikrete, nego ti nama reci s kim si ovaj posao ugovorio i dogovorio. Nemoralno je, kada se firme bore za opstanak, profitirati na krizi, a posebno onda to pokušavati podvesti pod borbu za opće dobro – naveo je Zahiragić u objavi na Facebooku.

Kako je kazao, respirator nije lijek nego opasna sprava.

– Iako su mediji insistirali na priči kako nam fali respiratora, kapaciteti i potrebe za respiratorima koje mi imamo, već su zadovoljeni, jer su odgovorni ljudi iz KCUS-a o tome na vrijeme vodili računa. Da su ih “eksperti” iz Kriznog štaba/Civilne zaštite konsultirali ili druge relevantne JZU, do ove nabavke, vjerujem, ne bi ni došlo, kao što nije ni došlo do nepotrebne dodatne nabavke u KS. Kao treće, cijenu diktira tržište, tj. ponuda i potražnja. Ovi naslovi političkih medija da jedan nabavljeni respirator košta 3.500 dolara su smiješni. Kanton Sarajevo je, tačnije ZZO KS putem UNDP-a, nabavio dobre brendirane respiratore po cijeni od cca. 60.000 KM po komadu. No, ne znam kako su u ovoj “Fikretovoj nabavci” s “dobrim vezama u Kini” došli do 100.000 KM po komadu, to traži kvalitetno obrazloženje – naveo je on.

Kako kaže, javnosti je neophodno što prije staviti na raspolaganje tačnu specifikaciju cijena i troškova, informaciju o tome ko je i po kojem postupku naručio i izvršio ovu kupovinu.

– Relevantne institucije hitno trebaju utvrditi sve činjenice o ovoj nabavci, utvrditi eventualne nepravilnosti i u vezi s njima i eventualnu odgovornost te o tome, također, informirati javnost, jer za tim, evidentno, postoji veliki interes javnosti. Imao bih mnogo pisati o “halki” i o “ljudima” na koje mi ova nabavka “smrdi”, ali pričekat ću dodatne informacije, onda ću o tome govoriti, prije svega na relevantnim političkim mjestima. Nemojte generalizirati, u ovoj stranci ima previše časnih ljudi, koji neće dozvoliti da svoj obraz gube zbog bahatosti i gramzivosti pojedinaca! Neka i oni znaju, neće moći! P. S. Svako ko koristi priliku da ovo poveže s Fikretovim porijeklom i Srebrenicom, ili je veoma glup ili veoma zlonamjeran. Srebrenica je, kao mjesto genocida i našeg stradanja, iznad svakog Fikreta i kao takva mora ostati izvan ovog diskursa – naveo je Haris Zahiragić.

Izvor: avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime