Haris Čaušević osuđen na 45 godina zatvora

0
7

haris causevicBugojno – Sud BiH osudio je Harisa Čauševića na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. Drugooptuženi Naser Palislamović je oslobođen optužbi. Podsjećamo, napad na policijsku stanicu u Bugojnu desio se u junu 2010. godine. Tada je jedan policijski službenik poginuo, jedan je dobio teške, a nekoliko njih lakše povrede.

Sud BiH je 22. decembra 2010. godine potvrdio optužnicu u ovom predmetu kojom se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović terete za krivično djelo terorizam.

Podnesena optužnica je tokom glavnog pretresa izmijenjena pismenim podneskom Tužilaštva BiH od 24. septembra 2012. godine i to u činjeničnom dijelu, dok je pravna kvalifikacija krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret ostala ista.

U izmijenjenoj optužnici se navodi da su se optuženi Haris Čaušević i Naser Palislamović u više navrata tokom 2010. godine sastajali u Bugojnu i dogovorili da 27. juna 2010. godine u ranim jutarnjim satima počine teroristički čin postavljanjem pripremljene improvizirane eksplozivne naprave na stražnji zid zgrade Policijske uprave Bugojno (PU Bugojno) i njenim aktiviranjem izazovu eksploziju.

U toj eksploziji jedan je policijski službenik smrtno stradao, jedan zadobio teže povrede opasne po život, a nekoliko njih lakše.

Pored toga, u optužnici se navodi da je ovim činom pričinjena velika materijalna šteta i to na objektu, zgradi Policijske uprave Bugojno, te na okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi počinjenjem ovakvog čina za cilj imali prisiljavanje organa vlasti Bosne i Hercegovine da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura Bosne i Hercegovine.

Valja istaći da je ovaj put napravljen presedan pa će Čaušević morati nadoknaditi troškove postupka u dijelu koji se odnosi ma osuđujuću presudu.

Čaušević je osuđen i za aktivnosti koje su trebale rezultirati uspostavom šerijatske države…On je već planirao slične napade u Bugojnu govoreći “da nešto u Bugojnu treba dići u zrak”. Jednom prilikom je čak planirao oteti dijete policijskog inspektora kako bi njegov prijatelj Rijad Rustempašić izašao iz pritvora, ali i da napadne  policijsku patrolu.

(dnevniavaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime