Haradinaj: Priznaćemo i poštovaćemo jedino one koji nas priznaju

0
13

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Ramush Haradinaj očekuje novi početak za Kosovo nakon 11. jula za kada su izbori raspisani.

Haradinaj je kandidat za premijera ispred velike koalicije albanskih partija Demokratska partija Kosova (PDK) – Alijansa za budućnost Kosova (AAK) – Inicijativa za Kosovo (NISMA). Iako su AAK i Inicijativa za Kosovo bile partije u opoziciji koje su bile među najvećim kritičarima PDK-a, ušle su u predizbornu kaoliciju sa tom partijom.

Ramush Haradinaj u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da princip u formiranju te koalicije nije bila podrška nastavku logike prethodne vlade, nego jednom novom početku sa novim načinom upravljanja, gde premijer dolazi iz stranke koja je do sada bila u opoziciji.

Haradinaj ističe da je za dijalog sa svim susedima, ali da se Srbija ponaša neprijateljski prema Kosovu. Naglašavajući da će se Kosovo ponašati recipročno, ukoliko se Srbija ponaša neprijateljski, Haradinaj kaže da je Kosovo suverena, nezavisna država, priznata od velikog broja država i u dijalogu će zastupati interese Kosova i odluke Skupštine.

“Mi ne mislimo da nastavimo dijalog samo zbog dijaloga, mi smo za dijalog ukoliko smo potpuno ispoštovani onakvi kakvi jesmo. Priznaćemo samo one koji nas priznaju, poštovaćemo samo one koji nas poštuju”, navodi Haradinaj.

– O ZSO i demarkaciji s Crnom Gorom –

Prema Haradinaju, sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) bila je greška odlazećeg premijera Ise Mustafe, jer nije obavljena konsultacija sa Skupštinom. On je podsetio da je Ustavni sud Kosova odbacio taj sporazum. Po njegovom mišljenju, i sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore je pogrešan.

“Ovaj sporazum o demarkaciji granice je pogrešan, gubimo teritoriju. Formiraćemo novu komisiju, donećemo ispravnu verziju i pregovaraćemo sa Crnom Gorom, jer nam je sused i prijatelj. Dakle, ne mislim da je krivica na strani Crne Gore, naša je greška i ispravićemo tu grešku. Odmah ćemo obavestiti vlast EU, jer su nam oni nepravedno uveli demarkaciju kao uslov za liberalizaciju viza, da se omogući slobodno kretanje građana Kosova”, naveo je on.

Što se tiče transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, Ramush Haradinaj je uveren da će budući srpski poslanici podržati ustavne promene koje su neophodne za tu transformaciju i da će shvatiti da je suprostavljanje tome “igra zvaničnog Beograda za njihove potrebe, a ne u interesu kosovskih Srba”.

– O poternicama iz Srbije –

Govoreći o njegovom zadržavanju u Francuskoj četiri meseca prema poternici Srbije, Haradinaj kaže da se oseća zadovoljno svojom ulogom u vreme rata za slobodu Kosova i ističe da se neće potčiniti Srbiji ni kojem smislu. On podseća da je Srbija osudila i bivšeg predsednika Francuske Žaka Širaka za ratni zločin tokom poslednjeg rata na Kosovu.

“Realizacija poternice iz 2004. godine od strane pravosuđa koje je osudio i njihov predsednik Širak je sramota za Francusku, za bilo koju zemlju. Oni nisu stavili u zatvor njihovog predsednika Širaka, dok su sebi dozvolili da uhapse bivšeg premijera jedne zemlje, izabranog od naroda, to je veliki apsurd”, kazao je Haradinaj.

Na pitanje da prokomentariše formiranje Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, Haradinaj kaže da je uveren u nevinost te vojske i u njihovu pravednu borbu. Kada je reč o mogućnosti da možda i sam bude optužen pred tim sudom, on kaže da nema saznanja ko je optužen i ko bi mogao biti optužen, ali je naglasio da ni to političko uplitanje spolja neće zaustaviti Kosovo na njegovom putu.

“Ja sam se suprostavio njegovom formiranju, zato što je na nacionalnoj osnovi. Samo Kosovu nije omogućeno da samo sudi za ono što se dogodilo u ratu. Na Kosovu je na desetine Albanaca masakrirano – deca, žene i starci, i nikome nije suđeno. Dakle, ovo je pogrešno, međutim, Kosovo je preuzelo obavezu prema tom sudu”, kaže Haradinaj.

– O poziciji Albanaca u Makedoniji –

Upitan da prokomentariše situaciju u Makedoniji, kandidat za premijera kaže da se Kosovo neće mešati u suverene odluke makedonskog naroda u stvaranju vlade, ko god da je na dužnosti.

“Nećemo se mešati u tamošnje odluke. Ono što nas interesuje je položaj Albanaca u Makedoniji. Oni su autohton narod, na svojoj su zemlji, sa svojim pravom i mi smo zainteresovani za prava tamošnjnih Albanaca”, kaže Haradinaj.

Izrazio je interesovanje za produbljivanje odnosa sa Makedonijom, ali je dodao da će biti reciprociteta i u odnosima sa tom zemljom.

“Ako se ponašaju prijateljski, ponašamo se prijateljski, ako se ponašaju neprijateljski, kao u slučaju Srbije, mi smo im neprijatelji”, dodao je on.

– O problemu viza sa BiH i odnosima sa Turskom –

Haradinaj ističe i da liberalizacija viznog režima od strane Evropske unije za građane Kosova nije daleko, te da će olakšati i rešenje problema za vizama između Kosova i Bosne i Hercegovine, koja je, takođe, kandidat za učlanjenje u EU. On dodaje da iako unutar BiH nema političke saglasnosti u vezi s priznanjem Kosova, ne treba dozvoliti blokadu građana.

“Mi smo spremni da unapredimo taj proces, ne bismo želeli da na bilo koji način ometamo slobodan protok. Imamo tradiciju dobrih odnosa sa Sandžakom, mi smo u krvnom srodstvu, plemenskom srodstvu, ali i sa Sarajevom imali smo tradiciju i veliku razmenu i to je u upravo u duhu onoga što propagira EU, kretanje robe, ljudi i ideja. Mi smatramo da je od interesa rešavanje ovog pitanja”, kaže Haradinaj.

Bivši kosovski premijer i kandidat za novog premijera, takođe, ocenjuje da Kosovo i Turska imaju tradiciju dobrih odnosa.

“Postoji naša velika zajednica koja je iseljena sa Kosova i mi imamo veoma dobre odnose sa kosovskim Turcima, koji su saveznici u procesima od nacionalnog interesa na Kosovu. Turska je uradila mnogo na priznavanju i mi ćemo čuvati ovu tradiciju dobrih odnosa sa Turskom. To je naš interes”, ističe on.

Na kraju, Haradinaj kaže da će nakon izbora Kosovo biti zemlja sa teritorijalnim integritetom, punim suverenitetom, sigurnim granicama, sa svojom vojskom i sa oživljenom ekonomijom.

“Dakle, drugačije Kosovo, sa novim početkom”, poručuje Haradinaj.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime