Haotičan predizborni period u Bosni i Hercegovini

0
4

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom, koja posmatra ppće izbore 2018. godine u Bosni i Hercegovini, prezentirala je u petak drugi preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju izbora u periodu od 23. jula do 1. oktobra i posmatranju izborne kampanje u periodu od 7. septembra do 1. oktobra.

Zabilježen je rekordan broj izbornih nepravilnosti od kada ova koalicija posmatra izbore, od 2014. godine.

Stiče se utisak, prenosi agencija Fena, da političke stranke u Bosni i Hercegovini rade što god žele i da za njih zakoni ne važe kao za ostale građane.

Ovo je omogućeno tromošću izborne administracije i istražnih organa u otklanjanju i procesuiranju izbornih nepravilnosti, saopćeno je iz Koalicije Pod lupom.

Nepravilnosti i izborne prevare

Posmatrači Koalicije zabilježili su stotine slučajeva izbornih nepravilnosti, kao što su nedozvoljeni pritisci na birače, kupovina glasova, uslovljavanje otkazima ili nuđenje novog zaposlenja u zamjenu za glas, zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje, neažurirani birački spiskovi u pojedinim općinama, nezakonita trgovina mjestima u biračkim odborima, zabranjeno plaćeno političko oglašavanje prije početka kampanje (tri puta više nego za isti period za lokalne izbore 2016. godine) te druge vrste nepravilnosti.

Koalicija je zaprimila brojne prijave građana o različitim vrstama nepravilnosti i izbornih prevara.

Imajući u vidu da je izbornih nepravilnosti sigurno bilo daleko više, Koalicija je ocijenila da je predizborni period u Bosni i Hercegovini haotičan.

Posmatrači Koalicije su izvijestili o navodnoj trgovini biračkim mjestima u 35 općina.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da politički subjekti ovjereni za učešće na izborima mogu imati samo po jednog predstavnika u sastavu jednog biračkog odbora.

Glavni cilj trgovine s mjestima u biračkim odborima je manipulacija izborne volje birača.

Dodik prednjači u zloupotrebama

Navode da najviše zabrinjava masovna pojava zloupotrebe ličnih podataka građana u svrhu prijava za glasanje putem pošte, bez njihovog znanja.

Zabilježeno je više stotina ovakvih slučajeva koje je Centralna izborna komisija bosne i Hercegovine proslijedila nadležnom tužiteljstvu.

Enormno povećanje broja registriranih birača za glasanje putem pošte, pogotovo u pojedinim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini, svakako predstavlja signal za nadležne organe da se detaljno pozabave ovim problemom.

Na predizbornim skupovima različite vrste nepravilnosti u izbornoj kampanji zabilježene su u 227 slučajeva.

Poruke su uglavnom bile vezane za predizborna obećanja, ali je kampanju obilježilo i međusobno optuživanje i prebacivanje odgovornosti između političkih subjekata, koje često graniči s neprimjerenim govorom i neukusom.

Zloupotreba službenih automobila i/ili osiguranja / pratnje u svrhu izborne kampanje političkih subjekata zabilježena je u 153 slučaja, gdje prednjače Milorad Dodik (30 slučajeva), Željka Cvijanović (28 slučajeva), Mladen Ivanić (20 slučajeva), Bakir Izetbegović (deset slučajeva), Mirko Šarović i Petar Đokić (po devet slučajeva).

Pozivi na nasilje ili diskriminaciju

Zabilježene su i konkretne poruke kojima se poziva na nasilje ili diskriminaciju određenih pojedinaca i grupa, a koje trebaju biti predmet ozbiljne istrage nadležnih organa.

Najupečatljiviji primjer je sa nedavnog predizbonog skupa u Gacku, na kojem je Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda na ovogodišnjim općim izborima, javno prijetio građanima i građankama da će dobiti otkaz ukoliko budu glasali za Srpsku demokratsku stranku, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako zabrinjavaju i otvoreni pozivi i poruke pojedinih kandidata na izborima kojima se ohrabruju primjeri očiglednog kršenja zakona, zloupotreba položaja i javnih resursa svih građana i izrugivanja građanima.

Produbljivanje međuetničkih, ali i unutaretničkih podjela te izazivanje straha od drugog i drugačijeg i dalje ostaje osnovno obilježje izbornih kampanja i programa u Bosni i Hercegovini.

Razočaravajuće je, navode u Koaliciji, što politički subjekti koji trenutno obnašaju vlast, ili su je imali priliku obnašati u prethodnim mandatima, i dalje nisu u stanju gledati u budućnost, ponuditi perspektivu građanima i dati konkretna rješenja nagomilanih problema.

Zloupotreba javnih resursa

Zabilježena je i zloupotreba javnih resursa i/ili javnih funkcija u svrhu kampanje koja se odnosi  na zloupotrebe u potrošnji javnog budžetskog novca i drugog javnog novca u vlasništvu građana te zloupotrebe javnih kompanija i dodijeljenih javnih funkcija od političkih subjekata ili pojedinaca koji su kandidati na izborima.

Od 52 zabilježena slučaja zloupotrebe javnih budžeta, javnih kompanija ili javnih funkcija, najveći broj zloupotreba odnosi se na Savez nezavisnih socijaldemoklrata (25), Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (devet), Stranku demokratske akcije (osam), Demokratsku narodnu stranku, Partiju demokratske akcije i SDS (po dva slučaja), te na A-SDA, Našu stranku, Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine i Socijalističku partiju RS-a (po jedan slučaj), a navedene zloupotrebe se u najvećoj mjeri događaju u RS-u.

Uz manja odstupanja u provedbi izbornih predradnji, izborna administracija na lokalnom nivou uglavnom je adekvatno izvršila pripreme za održavanje izbora.

Međutim, događaji vezani za CIK BiH i incidenti u pojedinim općinama umanjuju povjerenje građana u izbornu administraciju.

Sve navedeno predstavlja razlog više za građane da u što većem broju izađu na izbore i glasaju na izborni dan te kazne nalogodavce i prekršioce ovih izbornih nepravilnosti, kao i očigledna kršenja zakona.

‘Glasajte slobodno i pametno’

Glasove građana birača na izborni dan će štiti veliki broj domaćih i stranih nestranačkih posmatrača izbora, što, u konačnici, uz odgovoran rad pojedinaca koji učestvuju u organizaciji izbora i izborne administracije te uz poštivanje zakona i izbornih pravila, može osigurati da izborni rezultati budu izraz istinske volje građana.

“Građani trebaju znati da na izborni dan, u kabini za glasanje, mogu glasati slobodno i pametno, jer ne postoji način da bilo koji politički subjekt može znati za koga su glasali, bez obzira šta politički subjekti tvrde i koje oblike pritisaka na građane vrše”, navodi se u saopćenju.

Od 15. jula na terenu su  63 dugoročna posmatrača Koalicije Pod lupom, koji posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova, izborne nepravilnosti te prate medijsko izvještavanje.

Izbornu kampanju posmatrala su i 42 posmatrača izborne kampanje, a na izborni dan Koalicija će imati 4.000 građanskih, nestranačkih posmatrača.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime