Han Pijesak: Radnici Doma zdravlja mjesecima bez plate

0
165

Dom zdravlja u Han Pijesku - Foto: RTRS

Han Pijesak – Zaposleni u Domu zdravlja Han Pijesak od 25. aprila su u štrajku, rad je sveden na minimum i tako će ostati do daljeg, odnosno dok ne bude odblokiran račun ustanove i dok ne dobiju dio plata.

Radnici kažu da su bez primanja više od sedam mjeseci a sredstva koja dobijaju od fonda i opštine nisu dovoljna kako bi se izmirile sve obaveze. I pored toga stanovnici nisu uskraćeni za adekvatnu ljekarsku pomoć. Ipak, u većini sučajeva nedostaje lijekova i medicinske opreme kako bi usluga bila na zadovoljavajućem nivou.

Radnici kažu da se godinama bore da pored svih nedostataka svojim radom prevaziđu uslove u kojima se nalaze. Međutim, mjesecima nisu primili platu. Štrajk je bio posljednji vapaj za pomoć.

– Problemi traju već sedam-osam godina. Niko nije do sada pokušao da presječe situaciju, ni da je riješava – ni fond ni ministarstvo. Nadam se da će neko krenuti da rješava probleme, rekao je Slaviša Mirković, doktor Doma zdravlja u Han Pijesku.

Predsjednik sindikata Doma zdravlja u Han Pijesku, Milena Mandić istakla je da su u u fonda rekli da su izmirene obaveze i dodala – Mi i dalje imamo problema.

Opština kasni sa svojim dotacijama jer budžet još nije usvojen.

– Mi planiramo da, ako to sve bude u redu, da sljedeće sedmice zakažemo skupštinu i na određen način i u okviru mogućnosti iz budžeta Domu zdravlja pomognemo. Prostora ima da se pomogne, naglasio je Ljubivoje Šupić, načelnik opštine Han Pijesak.

Direktor Doma zdravlja Milan Borovina smatra da se mora pronaći riješenje.
– Rješenja ima i ono se mora pronaći. Samo treba više saradnje, treba da se uključi ljudski resurs i mora da se uspije, dodao je Borovina.
I pored teške situacije građani imaju razumijevanja a i kako sami kažu zadovoljni su postojećom zdravstvenom uslugom:
Poreska uprava je blokirala račun zbog dugovanja od oko 29.000 maraka. Fond im je u ovoj godini doznačio 122.000 maraka odnosno 29.000 mjesečno.

(lat.rtrs.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime