Hamdo Dacić oslobođen, Zorniću pet godina zatvora zbog pranja novca

0
0

news-2014-January-haris_zorniccc_655854516Sarajevo – Vijeće Suda BiH izreklo je danas prvostepenu presudu u predmetu Hamdo Dacić i drugi, kojom je Haris Zornić oglašen krivim za krivično djelo pranja novca i osuđen na pet godina zatvora, a suoptuženi Acik Can za pranje novca i neovlašteni promet opojnim …

… drogama i osuđen  na jedinstvenu kaznu od dvije godine i šest mjeseci, dok je Hamdo Dacić oslobođen svih optužbi.

Optužnica je Harisa Zornića, Hamdu Dacića i Acika Cana teretila za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, dok su optuženi Zornić, Can i pravna osoba “Majorka” d.o.o. Sarajevo optuženi i za krivično djelo pranje novca, a optuženi Can i za krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

Sud je, međutim, na temelju slobodne ocjene izvedenih dokaza utvrdio da “ne stoje” inkriminacije iz optužnice koje se odnose na organizirani kriminal, odnosno na više slučajeva/pošiljki narkotika i njihovo međunarodno krijumčarenje, a za što su optužnicom terećeni trojica optuženih.

Sud, nadalje, smatra da nisu van razumne sumnje dokazane spomenute inkriminacije (svjedočenja nisu temeljena na neposrednim saznanjima), te je, istovremeno, promijenio pravnu kvalifikaciju koja se odnosila na Acika Cana, tako da ga je Sud, oslobodio optužbi za, navodno, nedozvoljeno držanje oružja, a osudio ga za pokušaj stavljanja u promet narkotika ( na jednu godinu zatvora), te za pranje novca na dvije godine, odnosno na jedinstvenu kaznu od dvije i po godine zatvora.

U pogledu tužbenih navoda da su optuženi 28. januara 2002. godine u Sarajevu osnovali preduzeće “Majorka” d.o.o. Sarajevo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi, odnosno prikrivanja izvora finansiranja izgradnje Hotela „Exclusive“ u Rajlovcu, pravna osoba “Majorka” putem koje je vršeno “pranje novca” sankcionirana je novčanom kaznom od 100.000 KM.

U skladu s izrečenom presudom, od osuđenog Zornića i pravne osobe “Majorka” oduzima se iznos od 1.659.643,22 KM za koji je Sud utvrdio da potječe od izvršenja krivičnog djela (utaje poreza za usluge građevinske firme u Njemačkoj), za što je Zornić procesuiran u toj zemlji, a nakon što je platio jemstvo pobjegao.

Inače, preduzeće “Majorka” d.o.o. Sarajevo podnijelo je u nekoliko navrata BOR banci d.d. Sarajevo zahtjev za dodjelu kredita, u ukupnom iznosu višem od 1.000.000 KM, a radi prikrivanja stvarnih izvora finansiranja izgradnje spomenutog hotela „Exclusive“.

Okrivljeni Haris Zornić, Acik Can i pravni subjekt “Majorka” d.o.o. Sarajevo su obavezani da naknade troškove krivičnog postupka srazmjerno dijelu u kojem su oglašeni krivim, čiju će visinu Sud odrediti posebnim rješenjem.

Usto, izrečena im je i mjera zabrane raspolaganja imovinom, odnosno korištenja imovinom.

S obzirom na to da mjere jemstva na temelju koji su okrivljeni u ovom predmetu pušteni iz pritvora ostaju na snazi, Sud je donio rješenje kojim su produžene mjere zabrane u odnosu na optužene Harisa Zornića i Acika Cana, dok su mjere zabrane optuženom Hamdi Daciću ukinute.

Inače sva trojica optuženih imaju državljanstva drugih zemalja od kojih je Acik Can državljanin Republike Turske i Republike Srbije koji nema bh. državljanstvo, dok Haris Zornić i Hamdo Dacić su matični državljani Crne Gore, a naturalizirani državljani BiH.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj, nepravomoćnoj presudi strane u postupku (odbrana i optužba) imaju pravo žalbe u roku od 15 dana od primitka pisanog otpravka presude.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime