Hamas pozvao svijet da ustane protiv izraelskog maltretiranja humanitarnih organizacija u Gazzi

0
12

Palestina – Islamski pokret Hamas je pozvao u srijedu međunarodnu zajednicu i institucije za ljudska prava da dignu glas protiv izraelskog progona humanitarnih organizacija i međunarodnih dobrotvornih ustanova koje pružaju pomoć Palestincima u blokiranoj Gazzi.

U saopćenju postavljenom na Facebook, glasnogovornik Hamasa, Abdullatif el-Kanu’i je osudio trenutno uznemiravanje humanitarnih organizacija i nasumične otmice njihovih predstavnika u Gazzi od strane Izraela.
On je upozorio na ‘tragični ishod’ takvih mjera na proces obnove i humanitarne situacije u opkoljenoj priobalnoj enklavi koja je pod blokadom već deset godina.

Ranije ove sedmice Izrael je uhapsio uposlenika UN- ove agencije optužujući ga za pružanje ‘materijalne pomoći’ Hamasu.

Prema saopćenju Izraelske sigurnosne agencije (ISA) objavljenom u utorak, 38- godišnji inženjer Vahid el-Barš je uhapšen 16. jula i optužen u utorak na Biršiva sudu.

U optužnici Izrael navodi da je zaposlenik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) el-Barš zloupotrijebio svoj položaj obnavljajući kuće članova Hamasa, da su ga ‘viši članovi Hamasa regrutovali da preusmjeri svoj rad u UNDP kako bi služio Hmasovom vojnim interesima”.

ISA tvrdi da je el-Barš priznao optužbe, te da je priznao da ‘drugi Palestinci koji rade za humanitarne organizacije također rade za Hamas”.

Hamas je odbacio izraelske tvrdnje opisujući ih kao ‘šemu da se pojača desetogodišnja opsada Pojasa Gazze’ te da se ‘potkopa protok sredstava za humanitarne agencije i međunarodne humanitarne institucije koje djeluju u Gazzi”.

U svom saopćenju UNDP je naveo da je Vahid el-Barš, izvođač radova UNDP-a priveden prilikom pasoške kontrole na prijelazu Erez.

“Izraelske vlasti navode da se el-Burš povinovao zahtjevu višeg člana Hamasa da preveze 300 tona šuta sa UNDP-ovog skladišta šuta na Hamasovu lokaciju u sjevernoj Gazzi”, stoji u saopćenju.

Prema UNDP-u, el-Burš je izvođač radova koji pruža stučne usluge u sklopu projekta uklanjanja šuta, koji je osnovan kako bi se odgovorilo posljedicama ‘neprijateljstava’ iz 2014. godine u Gazzi.

“Kroz ovaj projekat UNDP je otklonio više od milion tona šuta kao i 2.761 neeksplodirano ubojito sredstvo”, dodaju oni.

“UNDP želi uvjeriti svoje partnere, donatore i zainteresirane strane da ima rigorozne mjere koje osiguravaju da je šut, koji se otklanja i drobi, odlazi na namjeravane svrhe, te da je prevezen na specifične lokacije uz zahtjev i odobrenje Ministarstva za javne radove i stanovanje…UNDP stoji iza profesionalnog rada svog osoblja, naročito u područjima koja su složena i izazovna kao projekat uklanjanja ruševina, gdje postoji visok rizik ugrožavanja civila i osoblja ukoliko se ne slijede stroge mjere i operativne procedure”, navodi dalje UN-ova agencija.

Porodica el-Barš je također negirala izraelske tvrdnje, navodeći da je inženjer uvijek poštovao upute i propise UNDP-a.

Izrael je također objavio da je Muhammed el-Halabi, direktor World Vision-ovog ureda u Gazzi, kršćanske nevladine organizacije, optužen za prebacivanje Hamasu finansijskih sredstava organizacije. Optužbe su čvrsto demantovali i Hamas i World Vision.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime