Halilović: Ja nisam ničiji lični policajac, pa ni Dine Konakovića

0
118

Komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović govorio je na današnjoj press konferenciji održanoj u MUP-u Kantona Sarajevo i o izvještaju Nezavisnog odbora za ocjenu rada policijskog komesara, koji je njegov rad u 2018. godini ocijenio kao nezadovoljavajući.

Kazao je da su navodi izneseni u tom izvještaju “odraz neznanja i loše namjere članova Nezavisnog odbora”, koji su, kako je kazao, “dobili zadatak da moraju donijeti takvu odluku”.

Komesar je naveo i da je je jedan od članova Odbora čak “preletio” prilikom gostovanja u nekoj od televizijskih emisija, te je doslovno upotrijebio izraz kako su oni “dobili zadatak”.

Negativna ocijena cijeloj policiji

Negativnu ocjenu na rad komesara ocijenio je kao ocjenu svih policijskih službenika MUP-a kantona Sarajevo. Izvještaj je, kako je kazao, pokazao elementarno nepoznavanje rada policije, ali i zakona koji tretiraju rad policije.

U njemu se, kako je danas istaknuto i od saradnika policijskog komesara Halilovića, šturo navode pozitivni rezultati, gdje se, između ostalog, navodi nabavka novih policijskih vozila.

– Tu se čak kaže da je Vlada Kantona Sarajevo nabavila nova vozila, a ustvari je Vlada pomogla u nabavci novih vozila – istaknuo je načelnik Prve PU Safet Šabović, koji je govorio u ime saradnika policijskog komesara Halilovića.

Podsjećamo, više od 1.300 pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo odbacilo je navode kojim se kritizira rad komesara, te mu pružilo punu podršku.

Halilović je kazao da napadi na njega i njegov rad, koji su “pojedini političari” isticali kao pozitivan primjer, naprasno počinju nakon što je donesena prvostepena presuda u slučaju Memić, kada se od njega tražilo da promijeni svoj stav u odnosu na taj slučaj, koji je kvalifikovan kao saobraćajna nesreća i za koji je policija takav izvještaj dostavila Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

– Ja sam uvijek izbjegavao da tu istragu komentarišem javno, s obzirom na to da je taj postupak još u toku. Samo sam u jednom intervjuu kratko spomenuo taj slučaj. Izvještaj ad hoc tijela o policajcima koji su radili na slučaju Memić stigao je pet dana prije apsolutne zastare. Pa ne možemo mi za pet dana provesti disciplinksi postupak, jedino da smo oformili prijeki sud. Disciplinski postupak se provodi po ZKP-u – kazao je Halilović.

Dodao je i da je kada je u pitanju istraga u pitanju protiv policajaca koji su postupali u slučaju Memić, postupajući tužilac je odbacio istragu, a nju je potvrdila i glavna kantonalna tužiteljica, kao i federalni tužilac, pa na kraju i Ustavni sud se očitovao o tome, te je ocijenjeno da u postupanju policijskih službenika nema elemenata krivičnog djela.

“Ako smo radili mimo zakona, neka nas sve uhapse”

Podsjećamo, komesaru se u izvještaju spočitava da je policajce koji su bili predmet disciplinskog postupka, unaprijedio, umjesto da ih kazni.

– Ja poštujem zakon, ne mogu ja raditi mimo zakona. Unaprijeđen možeš biti i ako imaš ocjenu dobar. Pa čak i ako neko ima disciplinsku prijavu. Procedure zakonske se moraju poštovati. Vrijeme će pokazati sve. Ako je neko od nas uradio nešto mimo zakona, evo ja pozivam Tužilaštvo BiH, neka nas odmah večeras sve uhapsi – kazao je Halilović.

On je kazao i da je nakon provedenog postupka protiv spomenutih policajaca policija izvještaj nadležnima o tome dostavila u maju, a da se “neko sjetio da to analizira u augustu prošle godine”.

– Tvrdim da je to urađeno u predizborne svrhe – kazao je Halilović, te dodao da “porodica ima pravo da traži i da koristi sva moguća sredstva, ali da je žalosno da pojedinci zloupotrebljavaju taj slučaj u političke svrhe”.

Komesar se na novinarsko pitanje osvrnuo i na izjavu bivšeg premijera Vlade KS Elmedina Konakovića, koji je, osim neriješenog slučaja ubistva dvojice pripadnika MUP-a KS, policijskom komesaru “spočitao krivicu” i za “slučaj Gačić.”

– Navest ću samo da je u ranijim slučajevima Elmedin Konaković znao nazvati i čestitati. Ovoga puta niti je zvao niti čestitao – kazao je komesar Halilović.

Istaknuo je kako je on profesionalac i kako on “nije ničiji”.

– Ja nisam ničiji lični policajac, pa ni Dine Konakovića. Za vrijeme dok je bivši premijer bio na birou za nezaposlene dva puta sam ga primio u prostorijama MUP-a, dočekao, ispratio, ni od kog se nisam krio – kazao je Halilović.

Kazao je i da je na njega bilo pritisaka, te naveo dva primjera gdje je od članova Nezavisnog odbora, koji mu je dao negativnu ocjenu, od njega tražena usluga.

– Jedan od članova mi je zamjerio što mu sin nije primljen u MUP Kantona Sarajevo na konkursu i očekivao sam da će mi se to ovako vratiti. Drugi je tražio da mu prebacim ženu u drugu organizacionu jedinicu, jer se sukobila sa šeficom. Što je najgore, ja sam tada dao preporuku za taj premještaj, kad je već došlo do toga, ali je onda to ministar odbio. I sad se i to meni fakturiše – kazao je Halilović.

Rekao je da od Vlade Kantona Sarajevo očekuje da sagleda sve činjenice i uzme u razmatranje i odgovor Uprave policije na ovaj izvještaj.

Zahtjev za njegovom smjenom, kako je zaključio, ima obilježja uznemiravanja javnosti i narušavanja sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo.

Izvor: FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime