Halil Tuzlić za Radiosarajevo.ba: Političari nisu precijenjeni, ali su preplaćeni

0
5

downloadBiH – Portal Radiosarajevo.ba nastavlja sa serijom intervjua s kandidatima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na predstojećim općim izborima.

Svi naši sagovornici dobili su pitanja istog sadržaja i jednak prostor predviđen za odgovore.

Danas predstavljamo Halila Tuzlića, načelnika općine Breza i nezavisnog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Prije tridesetak godina, iz Podgaja nadomak Srebrenice došao je u Brezu. Počeo je kao rudarski radnik i nadzornik, a danas obavlja funkciju načelnika općine Breza. Diplomirani je pravnik i osnivač firme “TB  Inžinjering”.

Razgovarao: Haris DaulRadiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba: Zašto želite biti član Predsjedništva? 

Halil Tuzlić: Budući da sam prošao trnovit put od rudarskog radnika, nadzornika, borca odbrambenog rata i poduzetnika, pa do načelnika, želim da prvi put u historiji BiH na njenom čelu bude čovjek iz naroda, čovjek koji razumije potrebe i želje običnog građanina.

Osnovni razlog moje kandidature za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je, prije svega, očuvanje BiH kao suverene, nezavisne i svjetski priznate zemlje.

Smatram da je cjelokupna vlast u BiH, krenuvši od Predsjedništva pa do najnižih nivoa vlasti, u potpunoj stihiji. Želim da to promijenim.

Želim da kao član Predsjedništva BiH stvorim takav ambijent u kojem će BiH doživjeti privredno-ekonomski procvat, želim stvoriti povoljne uvjete za dovođenje investitora, smanjiti stopu nezaposlenosti, s posebnim akcentom na mlade  jer smatram da je nad mladima u ovom segmentu “počinjen zločin”, penzionerima i borcima vratiti dostojanstvo i status koji zaslužuju.

Ako budem izabran za člana Predsjedništva, insistirat ću na izradi Strategije razvoja BiH koja će se bazirati na iskorištavanju punih potencijala BiH, a posebno u sektorima poljoprivrede, energetike i vode.

U veoma kratkom vremenskom periodu sam kao načelnik uništenu i zaduženu općinu učinio simbolom jedne od uspješnijih jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini. Mojim dolaskom budžet Općine uvećan je za 41 posto, a izvršenje budžeta je bilo u procentu od 101 posto. Na osnovu navedenog, sa sigurnošću možemo reći da općina Breza danas, u ova teška vremena, predstavlja izuzetak i jedan od rijetkih pozitivnih primjera. Riječ je o upravljačkom modelu koji želim predstaviti građanima u želji da taj pozitivni model preslikam na cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Posvetio sam mnogo vremena, novca i snage kako bih pomogao brojnim stanovnicima svoje domovine Bosne i Hercegovine. Kroz svoj rad naglašavam da uspjeh počiva na temeljima, da se ne radi o slučajnosti ili spletu okolnosti, već da se potrebno dobro potruditi kako bi se izgradili pomenuti temelji.

Radiosarajevo.ba: Kakav je, prema Vašem mišljenju, značaj te funkcije? 

Halil Tuzlić: Funkciju člana Predsjedništva BiH mnogi ne shvataju ozbiljno. Nezavisno od Ustavom mu povjerene i stvarne političke moći koju ima, predsjednik  predstavlja državnu zajednicu i njen kontinuitet i brine se o ispravnom djelovanju institucija. Stoga je veoma bitno da onaj koji bude izabran za člana Predsjedništva u potpunosti razumije ovlasti, obaveze i odgovornosti funkcije predsjednika, te da istupribliži narodu.

Radiosarajevo.ba: Koji su prioriteti Vašeg biračkog tijela? 

Halil Tuzlić: S obzirom na to da kao načelnik općine svakodnevno dolazim u direktni kontakt s običnim narodom, tj. biračkim tijelom, smatram da je ono danas u potpunosti zrelo da se oslobodi dugogodišnje jednonacionalne i isključujuće politike, usmjerene prema “svom” korpusu. Danas je biračko tijelo spremno da svoj glas daprivredno-ekonomskom prosperitetu BiH, boljem životnom standardu i boljoj budućnosti.

Radiosarajevo.ba: Živimo u društvu koje je stvorilo kastu političara. Biti političar u BiH, koliko je ta funkcija precijenjena? 

Halil Tuzlić: Mišljenja sam da funkcija političara u BiH nije precijenjena, ali jeste preplaćena. Političar je, budimo iskreni, “uzor” budućim generacijama i on svojim djelovanjem daje pozitivan ili negativan primjer društvu.

Moj životni moto  je “red, rad i disciplina” i u privatnom i u javnom sektoru, takvi treba da budu i političari.  Narodu BiH je dosta priče. Došlo je vrijeme za djela.

(Radiosarajevo.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime