Halid Genjac: Izbora u Mostaru neće biti

0
24

izbora-u-mostaru-nece-biti_1398723689Mostar – Na dnevnom redu je jednostrani prijedlog grupe hrvatskih delegata, koji omogućava dominaciju i majorizaciju i zanemaruje dejtonske principe o posebnom statusu Grada Mostara • Ako bude spremnosti na popravljanje Zakona o prebivalištu, mogao bi biti usvojen, kaže u intervjuu za Oslobođenje Halid Genjac, predsjedavajući Kluba Bošnjak u Domu naroda PSBiH.

• Na dnevnom redu današnje, 37. sjednice Doma naroda su izmjene Izbornog zakona BiH kojima se tretira i Statut Grada Mostara. Ima li dogovora između SDA i HDZ-a BiH, nakon što su razgovore najavili gospoda Izetbegović i Čović na mostarskom sajmu?
– Na dnevnom redu je jednostrani prijedlog grupe hrvatskih delegata, prijedlog koji omogućava dominaciju i majorizaciju i zanemaruje obavezujuće dejtonske principe o posebnom statusu Grada Mostara. Osim toga, prvo se mora izmijeniti Statut Grada Mostara, pa zatim rješenja u Statutu preslikati u Izborni zakon. Na ovaj način i sa ovakvim rješenjima nije moguće provesti presudu Ustavnog suda. To je moguće samo dogovorom, prije svega političkih subjekata u Gradskom vijeću, i kompromisom koji poštuje obavezujuće principe i isključuje bilo čiju dominaciju. Razgovori lidera SDA i HDZ-a koji bi potakli i podržali takav dogovor Mostaraca tek predstoje.

Krupne izmjene na brzinu

• Hoćete li podržati ovaj prijedlog delegata iz Kluba hrvatskog naroda i mislite li da će biti izbora u Mostaru ove godine?
– Iz navedenih razloga ovaj prijedlog je apsolutno neprihvatljiv i za Klub Bošnjaka i za SDA. Ako bi se, uz podršku srpskih delegata i usvojio u Domu naroda, teško je vjerovati da bi bio usvojen u Predstavničkom domu. Poslanici iz SDA su kategorično protiv, a mislim da je neprihvatljiv i poslanicima iz SDP-a, SBB-a i SBiH. Bez poslanika iz navedenih stranaka nema dovoljno glasova za usvajanje prijedloga u Predstavničkom domu. To znači da je vrlo izvjesno da ove godine neće biti izbora za Grad Mostar.

• Je li smjena ministra sigurnosti BiH završena priča?
– Kakav god bio ishod glasanja na Domu naroda, za SDA je smjena ministra sigurnosti završena priča.

• Uz ovo pitanje, često se pominje konstatacija da parlamentarne većine nema, te da se nijedno važno pitanje do oktobra neće riješiti. Slažete li se sa tim ocjenama?
– Kad pogledate rezultate aktualne parlamentarne većine i njenog Vijeća ministara, vidite da nikakva odgovorna, efikasna i produktivna parlamentarna većina ne postoji od kada su smijenjeni ministri iz SDA. Doslovno niti jedno značajno pitanje nije riješeno. Od vrlo malo usvojenih zakona većina je takvih da bi bilo bolje da nisu usvojeni. Bolje bi bilo da nije usvojen Zakon o sukobu interesa, kojim je skoro uništen institut sukoba interesa i otvorena još jedna vrata sveprisutnoj korupciji. Bolje bi bilo da nije usvojen Zakon o javnim nabavkama, zbog kojeg niko već sedam mjeseci ne rješava stotine žalbi koje se gomilaju. Bolje bi bilo da nije u Predstavničkom domu usvojen antidejtonski Zakon o prebivalištu itd, itd. Stranke čiji ministri sjede u Vijeću ministara čine parlamentarnu većinu koja je postojala i postoji sve dok ti ministri tamo sjede. Da, nijedno važno pitanje se neće riješiti do oktobra, ali ne zbog nepostojanja parlamentarne većine, već zbog postojanja ovakve parlamentarne većine.

• Vaš kolega Košarac tvrdi da je Zakon o prebivalištu još aktivan, “iako je SDA blokirala proceduru usvajanja”. Može li se ovo pitanje riješiti na državnom nivou u ovom sazivu Doma?
– Usvajanjem takvog zakona suštinski bi se izmijenio važeći Zakon o prebivalištu sa dalekosežnim posljedicama, u smislu protivustavnog ograničavanja slobode kretanja,  antidejtonskog uskraćivanja zagarantovanih prava povratnicima, omogućavanja diskriminirajućeg postupanja itd. Aktuelna parlamentarna većina zahtijeva da se tako krupne izmjene “mahnu” na brzinu, odnosno da se usvoje po hitnom postupku, koji isključuje mogućnost popravljanja tih neprihvatljivih rješenja. U Predstavničkom domu su tako i usvojene. U Domu naroda sam dugo i  uporno ukazivao na nužnost vraćanja tog prijedloga u redovnu proceduru, u kojoj se može  popraviti. Na kraju je većina delegata glasala za vraćanje u redovnu proceduru, ali bez glasova iz entiteta RS, pa je potrebno usaglašavanje. Ako se iz RS-a, kao dosad, nastavi sa ultimativnim insistiranjem “samo ovakav prijedlog i ništa drugo”, ovaj zakon će teško preživjeti. Ako bude spremnosti na popravljanje Zakona, tako popravljen bi mogao biti usvojen.

• Nakon što pet mjeseci niko nije vodio predmete sukoba interesa, izabrani ste na čelo tek formirane komisije i odmah ste naveli i mogućnost ostavke. Kada će se prvi predmeti iz sukoba interesa uzeti u rad?
– I pored našeg argumentiranog upozoravanja i ukazivanja na njegova loša rješenja, parlamentarna većina je usvojila Zakon o izmjenama Zakona o sukobu interesa. Činom usvajanja takvog zakona zapravo je onemogućeno rješavanje predmeta sukoba interesa na duže vrijeme. Izborna komisija je trenutno “razvlaštena”, bez ostavljanja ikakvog prelaznog perioda u kojem bi se konstituisala Komisija za sukob interesa i osigurali uslovi za njen rad. Neodgovornost predlagača i svih onih koji su glasali za ovaj zakon ilustrira činjenica da je Komisija konstituisana tek pet mjeseci nakon usvajanja Zakona, a još nisu osigurani Zakonom propisani uslovi za njen rad. Dakle, postojeća parlamentarna većina je usvojila Zakon zbog kojeg se već sedam mjeseci niko ne bavi i ne može baviti predmetima sukoba interesa. Kao tek izabrani predsjedavajući, konačne konstituisane Komisije za sukob interesa, ovih dana intenzivno radim na pripremi potrebnih poslovnika i pravilnika i na rješavanju administracije. Sjednicu Komisije ću zakazati početkom maja i tada ćemo vidjeti da li su konačno svi uradili ono što su bili dužni davno uraditi. Tada ćemo znati kada ćemo i da li ćemo moći početi rješavati konkretne predmete. Napominjem da ova komisija trenutno može rješavati predmete sukoba interesa samo u institucijama Bosne i Hercegovine, na državnom nivou. Da bi rješavala slučajeve na nivou FBiH i Brčko distrika BiH, kako je to radila i Izborna komisija, moraju se izvršiti izmjene u njihovim zakonima.

• Iz SNSD-a su za zastoj BiH na putu ka NATO-u optužili SDP, ustvrdivši da u toj partiji strahuju od SDA. Može li SDA biti krivac za neprovođenje dogovorenih zakona iz seta SDP-a i SNSD-a?
– SNSD i SDP su imali sporazum o rješavanju državne imovine na način koji je u apsolutnoj suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH. SDA je kategorično osudila takav sporazum. I ne samo SDA. Mi, u SDA, prihvatamo krivicu za neprovođenje tog, za Bosnu i Hercegovinu izuzetno štetnog i opasnog sporazuma. Dobro je da se SDP povukao iz tog projekta. Naravno, jasno je  svima da je izričiti krivac za zastoj BiH na putu ka NATO-u upravo SNSD i to upravo zbog insistiranja na protivustavnom načinu rješavanja državne imovine.

Reforme čekaju

• Trebamo li izjavu Doris Pack o tome da EU želi u BiH otvoriti radna mjesta i pomoći zemlji da krene naprijed u svojoj evropskoj perspektivi posmatrati u svjetlu predstojećih izbora u Evropskom parlamentu, budući da i bh. privrednici ističu kako njih o najavljenim reformama niko ništa ne pita?
– U posljednje vrijeme Evropska komisija učestalo najavljuje da će u svim zemljama u regionu staviti u fokus bolje ekonomsko upravljanje. U Bruxellesu su već pokrenute inicijative čiji je cilj da se BiH pomogne u oblasti ekonomskog upravljanja, jačanja konkurentnosti i stimulisanja ekonomskog rasta. Ne mislim da je to povezano sa evropskim izborima. Jednostavno, u Bruxellesu je shvaćen dramatični značaj tih prioriteta. Ja vidim namjeru i spremnost Evropske komisije da pomogne da se u BiH provedu potrebne reforme, kako bi se ostvarili navedeni ciljevi. To su reforme koje moraju provesti vlasti u BiH i koje se provode da bi pomogle bh. privrednicima.

(oslobodjenj.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime