Halid, dječak sa posebnim potrebama i hafiz Kur’ana na sedam kira’eta

0
3

Vrlo često čujemo kako je neko naučio Kur’an napamet, i to je uvijek zadivljujuća stvar. Kada čujemo da je Kur’an naučilo dijete, onda se još više divimo tome.

Ali, sljedeća priča sliči čudu. Halid je dijete koje još nije napunilo osam godina. Prve riječi koje je izgovorio bile su u četvrtoj godini života, i to su bili neki ajeti sura el-Vaki’a i el-Kehf, to je počeo govoriti prije riječi mama i baba, koje su uobičajene kod djece. Ono što je još začuđujuće kod ovog djeteta, jeste što je ono dijete koje kasni u mentalnom razvoju, ne zna niti čitati niti pisati, teško govori, a školu nije pohađao niti jednog dana. Uprkos tome, ovo dijete je naučilo Kur’an napamet po tedžvidu i na sedam kira’eta.

Prilikom posjete njihovom dvosobnom domu u jednom izbjegličkom kampu u Gazzi, primjećuje se i njegova sestra, Sundus, koja ima sedam godina, a koja je isto zaostala u razvoju, teško se kreće i uglavnom puzi.

U Gazzi je, u principu, situacija veoma teška. Izraelsko-egipatska blokada Pojasa, siromaštvo i nemogućnost da se posebna pažnja pokloni ovakvim slučajevima doprinose da djeca sa posebnim potrebama budu u još težoj situaciji. Ekonomske prilike i izolacija ne dozvoljavaju da djeca sa posebnim potrebama dobiju nužnu i neophodnu medicinsku brigu, što predstavlja veliki problem Halidovim roditeljima.

Uprkos tome, njegova nena Ummu Emdžed Musa, koja najviše vremena provodi sa svojim unukom, je izjavila: “Iako moj unuk ima te probleme, ipak, Allah je njemu podario veliku blagodat i sreću. Naučiti Kur’an je velika blagodat i želja svakog muslimana.”

Izvor: IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime