Halal turizam – Šansa za Bosnu i Hercegovinu

0
45

1ee2c52d766f89ee0d3b176ffebcbe51_XLBiH  ̶  Halal turizam, kao posebna podkategorija vjerskog turizma, je relativno novijeg datuma. Nastao je kao potreba da se turističke usluge prilagode muslimanima koji prakticiraju svoju vjeru i žele da u skladu s tim provedu odmor.

Halal turizam je u zadnjih nekoliko godina doživio  procvat. U 2012.godini muslimani su na turističke usluge potrošili 137 milijardi američkih dolara što čini 12,5% ukupno potrošenog novca za turistička putovanja. U narednom periodu očekuje se rast od 4,8%.

Turizam je za mnoge države jedna od najvažnijih komponenti ekonomije i ekonomskog rasta. Koliko je bitan za ukupnu svjetsku ekonomiju, govore podaci da je svaki jedanaesti radnik zaposlen u turističkoj branši. Svjetski GDP za 2012.godinu iznosio je 71,83 trilijardi američkih dolara, od čega se 9% odnosilo na turizam. Turizam je od 1950. godine, unatoč svim krizama rastao sa tadašnjih 25 miliona turista na čak 1,087 miliona turista u 2013. godini.

Bosna i Hercegovina je specifična zemlja evropskog kontinenta, s obzirom da oko 50% njenih stanovnika čine muslimani. To je jedinstvena šansa da se privuku turisti iz muslimanskih zemalja  i na taj način razvije ova ekonomska grana i poveća GDP zemlje.

Osim toga BiH bogata je prirodnim ljepotama i značajnim historijskim naslijeđem. Mnogi svjetski ugledni časopisi poput  National Geographic, Bosnu i Hercegovinu opisuju kao zemlju sa ogromnim turističkim potencijalom. S obzirom na sve okolnosti, muslimanski udio stanovništva u zemlji, globalni rast halal turizma, ali i sve veći broj posjeta turista- muslimana, naročito Turaka i Arapa, logičan je slijed da se BiH treba uključi u razvoj ove, sve značajnije, podvrste turizma.

No, da bi se to i ostvarilo, nisu dovoljne samo prirodne ljepote, koje u BiH nenedostaju. Potrebna je dodatna infrastruktura i kvalitetna ponuda koja bi privukla turiste. Halal turizam, dakle, podrazumijeva ponudu koja u sebi sadrži hotele koji nemaju alkohol i svinjsko meso na meniju, imaju mesdžid ili naznačen pravac prema Kabi, te organizirane obilaske vjerski važnih destinacija (džamije itd.).

Pored toga potrebna su ulaganja u halal tržne centre kao što su BBI Centar ili Sarajevo City Centar,  kako bi se uspstavila raznovrsnost u gradovima. Zasebni zatvoreni bazeni za muškarce i žene, moderne sportsko-rekreativne centre sa raznovrsnom ponudom poput golf terena, dvorana za  različite sportove zatvorenog tipa, SPA  i fitness centri, također ne smiju izostati iz te ponude. Naravno, u ovu ponudu mogla bi biti  uključena i sve popularnija etno-sela koja imaju veliki potencijal u BiH, kao i takozvani medicinski  i banjski turizam. Restorani sa halal certifikatima su sve prisutniji jer je povećan broj turista iz muslimanskih zemalja, ali je taj broj još uvijek nedovoljan.

Kako bi BiH odgovorila na ovaj izazov, potrebno je da islamske finansijske intiucije, odnosno BBI kao jedina banka koja posluje  u skladu s islamskim prinicpima, pomogne u izgradnji infrastrukture i promociji BiH kao poželjne halal turističke destinacije. Finansiranja u vidu partnerstva su odlično riješenje, s obzirom da u BiH nema dovoljno objekata (hoteli, restorani i sl.) koji pružaju halal usluge, potrebno je raditi na njihovoj izgradnji. Također, ukoliko neki od postojećih objekata želi da pruža halal usluge, neophodno je da posjeduje halal certifikat koji košta, i u tom smislu BBI banka može da pomogne. Promocija BiH kao halal turističke destinacije je od krucijalnog značaja, a BBI banka kao društveno odgovorna institucija organizirajući svake godine međunarodnu investicijsku konferenciju Sarajevo Business Forum  snažno promovira BiH i putem SBF-a pomaže u pronalasku investitora.

S obzirom na rastući trend halal turizma, kao i potencijale koji BiH ima, sasvim je logično da se više pažnje posveti ovoj podvrsti turizma i iskoristi prilika kako bi se unaprijedila ekonomija. BBI tu može da odigra ključnu ulogu u finansiranju potrebne infrastrukture i promocije BiH kao poželjne turističke destinacije.

Autor teksta Nihad Šahović  aktivno je prisutna u oblasti bankarstva već  četiri godine.  Zaposlen je BBI banci na poziciji stručni saradnik za naplatu spornih potraživanja u Sektoru za upravljanje kreditnim i tržišnim rizicima. Završna je godina Master studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu iz oblasti Islamskog bankarstva.

(Akos.Ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime