Halal kuhari za potrebe turističkog halal tržišta Bosne i Hercegovine

0
0

20 07 2016 halal kuhari

BiH – Bosna i Hercegovina posljednjih godina bilježi konstantan rast broja turista koji posjećuju zemlju tokom cijele godine. S povećanjem broja turista povećava se i broj halal turista koji imaju posebne zahtjeve u pogledu hrane, smještaja, mogućnosti obavljanja molitve… Pripremanje hrane po halal standardu spada u jedan od najvažnijih zahtjeva modernog halal turiste.

Centar za edukaciju Udruženja kuhara u BiH u saradnji sa sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete priprema drugu grupu kuhara za certificiranje halal standarda, najavljeno je iz tog udruženja.

Obuka će biti organizirana s ciljem osposobljavanja kuhara za pripremu i posluživanje jela koja su u skladu sa halal standardom BAS 1949:2010 i Vodičem za certificiranje halal uslužnih djelatnosti. Po završetku obuke kuhari-članovi Udruženja kuhara će dobiti certifikat „Halal kuhar“.

Na globalnom planu halal-turističko tržište je jedno od najbrže rastućih u svijetu, a halal-tržište Bosne i Hercegovine je najznačajnije u ovom dijelu Evrope.

Certificiranje halal kuhara koje provode Udruženje kuhara BiH i Agencija za certificiranje halal kvalitete zasigurno će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi, boljoj valorizaciji turističkih vrednota, uvezivanju certificiranih halal proizvođača sa ugostiteljstvom i boljoj poziciji Bosne i Hercegovine na halal turističkom tržištu, ističu iz Udruženja kuhara BiH.

(bir.ba/islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime