Hahn o BiH: Etnička diskriminacija nije dopuštena

0
2

Francuska, BiH – Izetbegović u Strazburu lobira protiv federalizacije, od koje ne odustaju hrvatski zastupnici.

Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu ne odustaju od federalizacije Bosne i Hercegovine, dok je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kazao kako EU ne može određivati unutrašnju organizaciju države, ali da diskriminacija na etničkoj osnovi nije dopuštena.

Na plenarnoj sjednici EP-a uoči sutrašnjeg glasanja o rezoluciji o napretku BiH, hrvatska zastupnica Dubravka Šuica ukazala je na potrebu izmjena Izbornog zakona u BiH dodajući da joj je drago što se sve više spominju pojmovi federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, javlja Klix.ba.

Zastupnik Tonino Picula je kazao da u BiH svaki pomak u eurointegracijama pogađa dejtonski sistem jer državno uređenje stimulira kulturu konflikta.

Zastupnica Željana Zovko je rekla da je u prethodnim rezolucijama EP ukazao kako je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini integrativni faktor koji donosi mir i sigurnost u BiH.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn je rekao da su novi izazovi pred Bosnom i Hercegovinom.

„Vlasti BiH moraju dati koherentne odgovore na upite [Evropske] Komisije. To je ključna pretpostavka i osnova za funkcionisanje mehanizma koordinacije. Pozdravljam sve pokušaje jačanja pravne države”, rekao je Hahn.

“EU nema nadležnost određivati unutrašnju organizaciju zemlje, sve dok ta zemlja ispunjava propise EU-a. Diskriminacija zbog etniciteta nije dopuštena”, kazao je Hahn.

Ranije je izvjestilac EP-a za BiH Cristian Dan Preda istakao da izjave predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika izazivaju tenzije.

“Izjave predsjednika RS-a predstavljaju veliku prijetnju za mir i stabilnost zemlje. Činjenica je da ljudi žele napredovati prema Evropi, ali ostaje čitav niz stvari koje se moraju uraditi”, rekao je Preda, a prenosi Anadolija.

Izetbegović lobira protiv federalizacije

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u Strazburu upozorio na manipulacije i instrumentalizacije termina “federalizacija BiH”, nazvavši je benignom jezičkom formom koja daje vjetar u leđa retrogradnoj politici baziranoj na etničkim federalnim jedinicama, jer se termin federalizacija u BiH percipira i na taj način.

Uoči sutrašnjeg glasanja o rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku BiH, Izetbegović je razgovarao s više zvaničnika Evropske narodne stranke (EPP).

O Prijedlogu rezolucije koji je usvojio Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta, i u kojoj je, između ostalog, navedena potreba za federalizacijom BiH, Evropski parlament će glasati sutra.

Izetbegović se susreo s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom, a glavna tema razgovora bio je euroatlantski put BiH.

Izetbegović je naglasio da je neophodno očuvati zamah reformi i nastaviti pozitivan trend. Bilo je riječi i o odnosima u regiji zapadnog Balkana.

Sagovornici su se složili da je snažan napredak u euroatlantskim integracijama najdjelotvorniji način za sprečavanje retrogradnih tendencija u BiH i u regiji, kao i brana radikalizmu i svim drugim vidovima ekstremizma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je ranije odvojeno razgovarao s Predom i predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a Manfredom Weberom.

Stvaranje federalnih jedinica

Izetbegović je pojasnio da podrška rezoluciji najavljenog sadržaja može voditi ‘protivdaytonskom teritorijalnom prekrajanju Bosne i Hercegovine i stvaranje nacionalno utemeljenih federalnih jedinica’.

Voditelj delegacije Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda izjavio je mostarski portal Bljesak kako se u rezoluciji Evropskog parlamenta ne podržava podjela zemlje, ali da se naglašavaju političke reforme koje bi preuredile BiH u potpuno učinkovitu, inkluzivnu i funkcionalnu državu “temeljenu na vladavini prava, koja osigurava jednakost i demokratsko zastupanje svih njenih konstitutivnih naroda i građana”.

“I mi spominjemo, u istom 4. stavku, neka načela koja su već postojala u prošlogodišnjem tekstu, među kojima su federalizam, decentralizacija i legitimno zastupanje”, rekao je Preda.

Evropski parlament u srijedu će glasati o Izvještaju i rezoluciji o napretku Bosne i Hercegovine, a navodi kojim se zagovara federalizam u BiH izazvali su polemiku između hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime