Hag odobrio Odbrani Karadžića više od 850 hiljada maraka

0
3

radovan_karadzicHolandija – Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrio je više od 850 hiljada KM Odbrani Radovana Karadžića za drugu fazu žalbenog postupka, odnosno ulaganje žalbe.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao kako je Odbrana zatražila iznos veći od predviđenog prema pravilniku Haškog tribunala, te da je dobila preko 850.000 KM.

Istakao je da se na ovu odluku Odbrana nije žalila.

Ovaj iznos je za drugu fazu, koja bi prema procijeni Odbrane trebala trajati ukupno devet mjeseci.

Kao razlog za povećanje iznosa predviđenog za ulaganje žalbe, Robinson je naveo izuzetnu složenost ovog predmeta, koja uključuje i odgovornost Karadžića za četiri različita udružena zločinačka poduhvata.

Presuda protiv Karadžića je okarakterisana ne samo kao najduža za pojedinačni slučaj pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, nego ikada izdata pred tim ili bilo kojim drugim međunarodnim tribunalom.

Robinson je dodao da bi ovaj iznos omogućio Odbrani da uposli dva pravna savjetnika, advokata, vojnog vještaka u vezi sa granatiranjem Sarajeva, te za isplatu pripavnika koje upošljava Haški tribunal.

Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto nakon završetka druge faze.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za Odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta.

Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je Odbrani već odobrio 230.000 KM.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi preko 55.000 KM.

Karadžić je prvostepenom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora. Istom presudom oslobođen je krivice za genocid počinjen 1992. godine u sedam bosansko – hercegovačkih općina.

/birn/Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime