Hag: Hasan Nuhanović svjedočio o zločinima u Srebrenici

0
19

indeksirajSrebrenica, Holandija  ̶  Bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Hasan Nuhanović danas je saslušan u holandskom sudu u Arnhemu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira Holandskog bataljona u Srebrenici. Nuhanović ističe da je završeno saslušanje i kako se sada čeka odluka suda.

“Danas sam saslušan u sudu u Arnhemu po krivičnoj prijavi protiv tri bivša oficira Holandskog bataljona u Srebrenici. Sada je do suda da oni odluče”, rekao je Nuhanović.

Napominje kako je na sudu danas govorio o tome šta se desilo u Potočarima u julu 1995. godine.

“Danas sam praktično ponovio ono što sam i prije govorio. Govorio sam o tome šta se desilo u Potočarima i ponovio sam šta je radio holandski bataljon tada. Mislim da će se za šest sedmica znati šta će biti dalje”, istakao je Nuhanović.

Osim toga, danas je saslušanjem u Vrhovnom sudu u Arnheimu počeo obnovljeni proces suđenja Tomasu Karemansu, bivšem komandantu holandskog bataljona vojnih snaga Ujedinjenih naroda (UN) koje su bile u Srebrenici tokom genocida nad bošnjačkim stanovništvom u julu 1995. godine. Riječ je o obnovljenom procesu po krivičnoj prijavi bivšeg prevodioca Holandskog bataljona UN-a Hasana Nuhanovića i porodice Mustafić, koji terete Karemansa za odgovornu ulogu u izvršenju genocida u Srebrenici.

Krivičnu prijavu protiv Karemansa i ostalih 2011. godine podnijeli su Nuhanović i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatraju da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Odlukom javnog tužitelja u Arnhemu od 7. marta prošle godine, sud je odustao od gonjenja bivšeg komandanta holandskog bataljona u Srebrenici Karemansa, njegovog zamjenika Roba Frankena i Berenda Osterveena, a podnositelji prijave su Vrhovnom sudu proslijedili zahtjev za krivično gonjenje tuženih zbog njihove uloge u genocidu koji su izvršile jedinice tadašnje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića u Srebrenici jula 1995 godine.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu UN-ovu “zaštićenu zonu” u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage VRS nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom. Za to se trenutno sudi generalu Ratku Mladiću i bivšem političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.

(BHRT)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime