Hag: Bez novog suđenja Perišiću

0
10

downloadHaški tribunal odbio je zahtev tužilaštva da preispita odluku o oslobađanju bivšeg generala Vojske Jugoslavije Momčila Perišića zbog ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici.

U odluci koja je objavljena u četvrtak, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) odbio je zahtev tužilaštva za ponovno suđenje Momčilu Perišiću.

Tužilaštvo je u februaru poručilo da je novo suđenje potrebno “da se ispravi nepravda koja je učinjena desetinama hiljada muškaraca, žena i dece ubijenih ili ranjenih u Sarajevu i Srebrenici i njihovim porodicama zbog primene pogrešnog pravnog principa … u predmetu protiv Perišića”.

Međutim, sud je odlučio da “interes žrtava za uspeh zahteva ne predstavlja pravni osnov koja bi opravdao odbravanje zahteva.”

Prema presudi iz septembra 2011. godine, Perišić je proglašen krivim da je pomagao i podržavao napade u kojima su ubijene hiljade civila u Sarajevu, zato što nije kaznio svoje potčinjene za raketni napad na Zagreb, kao i za pomaganje i podržavanje zločina nad Bošnjacima u Srebrebnici.

On je tada osuđen na 27 godina zatvora, ali je prošle godine ta presuda poništena i on je oslobođen svih optužbi.

Tužilaštvo je u februaru navelo da presudu treba preispitati, zato što je Apelaciono veće u predmetu protiv Nikole Šainovića i ostalih navelo da je pri oslobađanju Perišića došlo do pogrešne primene pravnih principa.

To je zato što je Tribunal po prvi put tražio dokaze da je general konkretno pomagao u izvršenju krivičnih dela.

Međutim, sud je doneo odluku da tužilaštvo “nije pružio uverljive razloge koji bi bili u interesu pravde, a zbog čega bi Haški tribunal odstupio od utvrđene sudske prakse i poništio pravosnažnu oslobađajuću presudu Perišiću”.

(balkaninnight.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime