Hafiska dova Abdulahu Mrkonjiću u Zavidovićima

0
19

20 08 2015 hafiska dova zavidovici

Zavidovići – U subotu, 15. 8. 2015. godine, na području Muftiluka zeničkog, MIZ Zavidovići, u džematu Krivaja-Smailbašići poslije podne namaza, organizovana je hafiska dova još jednom mladom hafizu, Abdulahu Mrkonjiću, učeniku 8. razreda osnovne škole.

Moderator i voditelj programa mr. Elvir ef. Mehić sekretar medžlisa je na početku programa poselamio džematlije, ulemu, općinskog načelnika te predstvanike kulturnog, privrednog i političkog života. Istakao je da je ovo, od agresije do danas, 16. hafiz sa područja općine Zavidovići kojem se uči hafiska dova. Pozvao je imama džemata Emir ef. Bečića, koji je ujedno i muhaffiz hafizu kojem učimo dovu, da se obrati.

Emir ef. je, nakon izražavanja dobrodošlice prisutnima, govorio o svom učeniku, sadašnjem hafizu Abdulahu Mrkonjiću, istakavši da je jedan od najboljih polaznika mekteba a u prilog tome govori činjenica da je prije nekoliko godina na redovnom mektebskom takmičenju, iz kategorije kiraet, osvojio prvo mjesto na nivou Rijaseta IZ u BiH.

Glavni imam Sulejman ef. Efendić je uputio čestitke mladom hafizu, njegovim roditeljima, muhaffizu i cijelom džematu. Svako je na svoj način doprinio da u ovom džematu danas učimo hafisku dovu – kazao je glavni imam. Zahvalio se svima koji su došli na ovaj hairli skup rekavši da radost koja se dijeli biva veća a tuga koja se dijeli biva manja.

Direktor uprave za vjerska pitanja Rijaseta mr. Nusret ef. Abdibegović je kazao da je svako mjesto u kojem se slavi i veliča Allah blagoslovljeno, pa je blagoslovljena i svaka džamija jer se u njoj uči i podučava Kur’anu. Protumačio je hadis u kojem se kaže da Allah dunjaluk i njegove ukrase daje i onima koje voli ali i onima koje ne voli, ali Allah vjeru daje samo onima koje voli.

Zenički Muftija mr. Ejub ef. Dautović je govorio o važnosti ambijenta za jedan ovakav uspjeh kazavši da svi moramo biti zahvalni Allahu jer je spustio svoju milost na zajednicu vjernika Zavidovića, potom se muftija zahvalio rukovodstvu medžlisa, imamima  i džematlijama koji bdiju nad ovim medžlisom i vode ga u pravom smjeru. Kao rezultat toga je i ova 16. hafiska dova u Zavidovićima.

Izaslanik reisu-l-uleme, bivši zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić je kazao: „Kako će se insan opravdati pred Bogom jer nije znao klanjati, jer nije znao one kratke kur’anske sure…kako?, kad evo imamo Abdulaha Mrkonjića koji je naučio cijeli Kur’an i tako pokazao da svako može o svojoj vjeri naučiti makar ono osnovno“. Završio je svoje obraćanje konstatacijom: „Ako Vas na ovom području išta sačuva od belaja i katastrofa onda su to ovi vaši hafizi…“

Prisutni hafizi iz Maglaja, Tešnja, Zenice i Zavidovića su učili odlomke iz Kur’ana, a hafisku dovu je proučio hafiz Mustafa ef. Efendić koji je zapravo muhaffiz najvećem broju hafiza sa područja Zavidovića.

Na kraju programa su mladom hafizu Abdulahu uručene hedije ispred džematskog odbora, medžlisa, općine, muftiluka i rijaseta. Hafisku diplomu hafizu Abdulahu Mrkonjiću je uručio hafiz Ismet ef. Spahić.

(rijaset.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime