Hadžije zijaretili mesdžide Kubba i Kibletejn, Seb’a Mesadžid (Handek) i Uhud

0
45

hadzije 23.10.2013 (4)Danas, 23. oktobra u jutarnjim satima sandžački hadžije su posjetili neke od glavnih znamenitosti Medine – grada Resulullaha a.s. i upoznali se sa njenim historijskim poukama i porukama. Sandžački hadžije su ozijaretili mesdžide Kubba i Kibletejn, Seb’a Mesadžid (Handek) i Uhud.

 

Mesdžid u Kubau je prvi mesdžid u Islamu, čiju je gradnju započeo Poslanik a.s. nakon što je učinio Hidžru iz Meke u Medinu. U mjestu Kuba’ Resulullah a.s. se zadržao četiri dana i sa njegovim stanovnicima započeo izgradnju pomenute džamije, za koju je Poslanik a.s. rekao: „Onaj ko dođe da u ovoj džamiji obavi dva rekata, imaće nagradu kao da je obavio umru“.

Mesdžid Kibletejn je poznat po tome što je u njemu izvršena promjena strane Kible. Naime Poslanik a.s. je jedno vrijeme na početku svoje misije obavljao namaz okrenut prema Mesdzidu-l-Aksau u Jerusalimu, a potom je Allah dz.š., znajući želju Poslanika a.s., objavio ajet u kojem je odredio da kibla bude Mesdžidu-l-Haram, tj. Kaba, u Meki.

Boravkom kod Seb’a Meaadžid hadžije su se prisjetili bitke na Hendeku i pokušaja mušrika i njihovih saveznika da unište Resulullaha i njegove sljedbenike, u čemu nisu uspjeli, jer je Poslanik a.s. imao genijalan plan odbrane, naime iskopan je dugački i široki kanal koji je sprječavao mušrike da ga pređu i ugroze Poslanika a.s.

Historijat, tok bitke i neke od poruke Uhuda je hadzijama prenio Rešad-ef., naglasivši da činjenica da je u Poslanikovo a.s. vrijeme u njegovoj vojsci bilo 30% munafika (njih 300 os ukupno 1000 vojnika) koji nakon što su krenuli sa Poslanikom a.s. su napustili redove vojske bez obavještenja i dozvole Posalnika a.s. i vratili se u Medinu, ukazuje da ista situacija ne može zaobići ni nas danas, a činjenica da je 80% strijelaca (40 od ukupno 50) koji su trebali čuvati leđa Poslaniku a.s. i muslimanskoj vojsci, zaboravilo poruku i naredbu Poslanika  a.s. kada im se ukazao trenutak i šansa lične dobiti i koristi, to jest dunjalučkog intresa, ukazuje na opasnost da oni kojima se povjerava odgovorna pozicija danas veoma lako mogu zaboraviti svoj emanet i krenuti putem sopstvene koristi, tj. ostvarivanja lične koristi umjesto čuvanja opšteg interesa. Ono što se desilo Poslaniku, ranjavanje njegovog lica, izbijanje njegovog mubarek zuba, kao i ono što se desilo njegovim iskrenim sljedbenicima na Uhudu ukazuje da nije dovoljno samo imati i slijediti istinu,  već se za nju mora boriti i biti spreman podnijeti najveće žrtve, i da tek nakon toga dolazi Allahova pomoć, koja neće dozvoliti da iskreni budu poniženi, a istina poražena.

Sa porukama Uhuda i podsjećanjem na čitav događaj, koji je izazvao i suze u očima, hadžije su se vratile u Medinu, a za večeras je u planu obilazak Muzeja Medinskog Harema, koji prikazuje različite faze izgradnje i proširivanja džamije Poslanika a.s. Medini.

(islamskazajednica)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime