Hadžići: Nakon što su uništeni DI „Bjelašnica“ i GP „Ingrap“ na koljenima i ZZ Tarčin

0
80

Hadžići – Žiro- račun Zemljooradničke zadruge Tarčin odavno blokiran, a zemljište će, kao i u DI Bjelašnica, kupiti Općina Hadžići.Drvna industrija, građevinarstvo i poljoprivreda bili najrazvijeni, ponos Općine Hadžići, u kojima je radio veliki broj radnika.

Nakon što je uništena Drvna industrija „Bjelašnica“ i Građevinsko preduzeće“ Ingrap“, na koljenima je i Zemljoradnička zadruga Tarčin. Drvna industrija, građevinarstvo i poljoprivreda bile su okosnica razvoja Općine Hadžići.

Hadžići bili među deset najrazvijeniji općina u BIH
Prije rata po broju zaposlenih Hadžići su bili među deset najrazvijenijih općina u BiH. Samo u uništenoj“ Bjelašnici“ i” Ingrapu” radilo je čak 1.200 radnika.

GP“ Ingrap“, uništeno je kada su imali najsavremenije mašine, betonaru, mehanizaciju i drugu najmoderniju opremu u građevinarstvu, koju su kasnije koristili privatnici.

Pod čudnim okolnostima uništena je i Drvna industrija „Bjelašnica“, najstraije preduzeće, gigant, koji je također imao savremenu opremu za proizvodnju čuvenih prozora i vrata “ Izomax“.

„Bjelašnicu“ neko dobio gotovo džaba, a Općina ledinu kupila 5,3 miliona
Čak oko 100 dunuma zemlje, savremene hale, mašine, poslovne zgrade u Hadžićima, koje su bile najljepše u ovoj Općini, čovjek dobio za manje od 300.000 KM.

Općina Hadžići smetljište u Bjelašnici prošle godine platila nevjerovatnih- 5,3 miliona KM.
Čovjek objeručke nagrađen što je uništio najstariju fabriku koja je izgradila općinu Hadžiće, odhranila na hiljade porodica, odškolovala njihovu djecu, razvija Općinu… Nevjrovatno ! Kupovinom Bjelašnice zauvijek je propala bilo kakva revizija privatizacije u ovom kolektivu.
Zemljoradnička zadruga u Tarčina, u kojoj su se okupljali veliki kooperanti, i koji su svojim proizvodima hranili grad Sarajevo , danas je na koljenima. Odavno je blokian žiro-račun preduzeća, a nakon sudske presude na prodaji je i zemljište, koje je ovo preduzeće založilo kao hipoteku prilikom podizanja kredita.

Uništavanje poljoprivrede

Poljoprivreda u općini Hadžići nikada nije bila slabija kao danas.
Poljoprivrednog zemljišta sve je manje, daje se u građevinske svrhe, a uveliko je smanjen i stočni fond. Pravo stanje znatno se razlikuje od onog što se predstavlja javnosti.

Posjetimo,prije rata poljoprivreda u Hadžićima bila je najrazvijenija u Kantonu Sarajevu.

Poljoprivredno zemljište Zemljoradničke zadruge kupiti će Općina Hadžići. To bi se desilo već na prošloj sjednici Općinskog vijeća, da neki od vijećnika na Kolegiju nisu nadležne upozorili na neke nezakonite radnje.

Općina htleja kupiti zemljište, mada nema odluke ni Skupštine ZZ Tarčin

Naime, na posljednoj sjednici Općinskog vijeća Hadžići, kao jedna od prvih tačaka dnevnog reda bila Odluka o kupovini zemljišta putem plaćanja duga Zemljoradničke zadruge Tarčin, u iznosu od 736.790,87 KM, o kojoj se, kao što smo rekli nije raspravljalo.

Na kolegiju Vijeća nadležnim u Općini je rečeno da je prije rasprave o Odluci neophodna saglasnost, odnosno odluka Skupštine Zemljoradničke zadruge iz Tarčina, a koje nema u materijalima.Tako se o ovoj tački nije ni raspravljala.

Do naredne sjednice Općinskog vijeća u nadlešnoj službi trebaju prikupiti sve zakonom potrebne odluke i druge saglasnosti.

ZZ“ Hranisava“ iz Tarčina podigla je kredit kod banke kojeg nije vratila,a kao hipoteku založila je zemljište na atraktivnoj lokaciji.
Žiro- račun Zadruge, kao što smo rekli ,odavo je blokiran, te je Banka, nakon sudskih odluka, izdala nalog za postupanje prinudne naplate.
Mada se radi o poljoprivrednom zemljištu , kojeg je na području općine Hadžići danas sve manje, na ovom lokalitetu je, prema mišljenju Službe za prostorno uređenje i građenje, dozvoljena gradnja.

(epoha.ba)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime