Hadžibajrić: Brzo i efikasno informiranje turista

0
18

table osg1Sarajevo – Postavljanjem prve od više od 200 informativnih tabli o porijeklu naziva ulica Baščaršije predstavljen je danas projekt izrade turističkih interpretativnih oznaka koje se odnose na značenje i historijat ulica jednog od najstarijih trgovačkih i zanatskih kvartova.

U ovom turistički najatraktivnijem dijelu grada većina ulica i danas nosi imena tradicionalnih zanata i zanatskih cehova koji su se u njima obavljali i djelovali, a mnogi su se održali i do danas.

Svrha cjelokupne aktivnosti, koju su inicirale i implementirale Zone unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija, uz podršku Općine Stari Grad, USAID-Sida FIRMA projekta i Sarajevo Navigatora, jeste da se na području Starog Grada unaprijedi turistička signalizacija vezana za specifične elemente kulturnog i historijskog nasljeđa Baščaršije.

Novopostavljene table zainteresovanima će davati informacije o nazivima baščaršijskih ulica, kao i o tradicionalnim zanatskim vještinama koje se u njima njeguju.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (SBB) kazao je da je su sve table urađene na bosanskom i engleskom jeziku radi prilagođavanja stranim turistima, kojih je u Sarajevu, a posebno u Starom Gradu svake godine sve više.

– Informativne table će na brz i efikasan način informirati turiste o ulici u kojoj se nalaze – naglasio je Hadžibajrić. Direktor USAID-ove misije u BiH Dejvid Bart (David Barth) također je mišljenja da je ovo jedan od kvalitetnih načina za ”privlačenje” turista.

– Table će “pričati” prekrasne priče koje su se dešavale u ovom dijelu Sarajeva tokom historije. Potrebno je da pričamo te priče da bismo privukli ljude u ovaj grad – istaknuo je Bart.

Table je izradila firma “Pismolik”, koja upošljava gluhonijeme osobe, a sadrže i QR kodove, putem kojih se mogu dobiti opširnije turističke informacije na više jezika.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime