Hadž ove godine bez iranskih hadžija

0
10

Arabija, Iran – Iranci nisu uspjeli postići dogovor sa Saudijskom Arabijom u vezi aranžmana za hadž u septembru nakon prekida odnosa, izjavio je u iranski ministar kulture i islamske upute.

Iranska delegacija je prošlog mjeseca imala četverodnevne razgovore u Saudijskoj Arabiji nastojeći postići dogovor nakon što je saudijska diplomatska misija u Iranu zatvorena od januara ove godine.

“Aranžmani nisu dogovoreni i sada je prekasno”, kazao je Ali Dženneti za državnu agenciju IRNA.
Međutim, Iranci optužuju Saudijce.

“Sabotaža dolazi od strane Saudijaca. Njihov stav je hladan i neprikladan. Nisu prihvatili naše prijedloge u vezi izdavanja viza, odnosno prijevoza i sigurnosti hadžija. Saudijski zvaničnici kažu da naše hadžije moraju putovati u drugu državu kako bi podnijeli zahtjev za vizu”.

Iran insistira da Saudijska Arabija izdaje vize posredstvom švicarske ambasade u Teheranu.

Sporno pitanje predstavlja sigurnost nakon masovnog stampeda koji se dogodio na prošlogodišnjem hadžu kada je poginulo više od 2.000 hadžija, uključujući 464 Iranca.

Džennetijevo ministarstvo kulture i islamske upute nadgleda iranske organizacije za hadž koje su održale neuspjele pregovore sa Saudijskom Arabijom.

Šitski Iran i sunitska Saudijska Arabija su u diplomatskom sukobu oko niza regionalnih pitanja, posebno oko sukoba u Siriji i Jemenu u kojima podržavaju suprotstavljene strane.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime