Haag izdvaja 430.000 KM za troškove žalbe zločinca Radovana Karadžića

0
47
160328-thegist-karadzic.jpg.CROP.promo-xlarge2Holandija, Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Goražde, Višegrad, Pale – Mehanizam za međunarodne krivične sudove donio je odluku da je žalbeni postupak Radovana Karadžića iznimno složen, zbog čega bi mu, prema pravilniku Haškog tribunala, trebalo biti isplaćeno još oko 430.000 konvertibilnih maraka (KM).

Ova sredstva odnose se samo na drugu fazu postupka, odnosno ulaganje žalbe. Prema pravilima, 80 posto ukupnog iznosa će biti isplaćeno u mjesečnim ratama, dok će preostalih 20 posto biti isplaćeno nakon završetka druge faze, javlja BIRN – Justice Report.

Žalbeni postupak pred Haškim tribunalom sastoji se iz tri faze – najave, ulaganja i saslušanja žalbe – za koje su određene visine naknade za odbranu, između ostalog, i ovisno o složenosti predmeta.

Za prvu fazu, odnosno najavu žalbe, Mehanizam za međunarodne krivične sudove je odbrani već odobrio 230.000 KM.

Za saslušanje žalbe, koja predstavlja treću fazu, predviđena naknada iznosi više od 55.000 KM, što znači da bi Karadžićeva odbrana najmanje trebala koštati ukupno oko 700.000 KM.

Karadžić je prvostepenom presudom ove godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva, progone Bošnjaka i Hrvata i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce i osuđen na 40 godina zatvora, podsjeća BIRN.

Mehanizam je u svojoj odluci o naknadi istakao da složenost, te priroda ovog predmeta bez presedana podrazumijeva da se Karadžićeva Odbrana treba sastojati od više članova pravnog osoblja od onih koji su bili dodijeljeni odbranama u ranijim predmetima.

Naknada se odnosi, ali i ne ograničava, na troškove pravnog i dodatnog savjetnika, asistenta, konsultanta, istražitelja, referenta, kao i na troškove tumačenja, prevoda, te na administrativne i uredske troškove.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zadovoljan odlukom da se predmet ocijeni kao najsloženiji.

– Zadovoljni smo odlukom kojom se utvrdilo da je Karadžićeva žalba među najsloženijim pred Tribunalom. Ipak, naš zahtjev za dodatnim sredstvima je u toku pred Uredom registrara Mehanizma i mi čekamo njihovu odluku. Tek tada ćemo znati imamo li odgovarajuća sredstva za žalbu – rekao je Robinson, prenosi BIRN.

(Vijesti.ba / FENA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime