Guzina: „Sad su Bošnjaci, prije toga su bili muslimani, a prije toga poturice“

0
12
s_9094629198069Sarajevo, Holandija – Svetozar Guzina, svjedok odbrane generala VRS Ratka Mladića, rekao je danas na suđenju u Haškom tribunalu da “smrt civila tokom rata u Sarajevu nije bila rezultat naređenja da oni budu gađani, nego zato što su se našli na liniji sukoba”.

Guzina, koji je tokom rata bio komandant jednog bataljona VRS kod Sarajeva, dodao je da su stradali civili bili “kolateralna šteta, jer tokom rata žrtve nisu mogle biti izbjegnute”.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Guzina je potvrdio da je u jedinici imao šest snajpera, ali je naglasio da nije tačno da su gađali civile.

On je rekao da navod optužnice – da su snajperisti pod njegovom komandom 26. juna 1994. ranili šesnaestogodišnju Sanelu Muratović, predstavlja “čisto podmetanje od muslimana”.

Guzina je naveo da je tačno da je poslije jednog napada u februaru 1993. novinarima izjavio da je primjenio “novu taktiku – uništimo cijelo mjesto prije nego što ga zauzmemo”.

Guzina je odbacio da su srpske vlasti i vojska 1992. protjerali Bošnjake i Hrvate sa Ilidže.

“Odgovorno tvrdim da su oni dobrovoljno izašli iz svojih kuća i otišli ka Sarajevu ili Kiseljaku… Niko im nije branio, ali ih niko nije ni tjerao”, istakao je Guzina.

Guzina je rekao da izraz “poturice”, kojim je nazivao muslimane u BiH, ne smatra uvredljivim, ističući da on samo označava ljude koji su “promijenili vjeru”.

“Sad su Bošnjaci, prije toga su bili muslimani, a prije toga poturice”, dodao je Guzina.

Sljedećeg svjedoka odbrane Mladićevi advokati izvešće pred sudije sutra.

(Source)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime