Gutić: Radnici Tuzla kvarca ispaštaju zbog neodgovornog ponašanja vlasnika firme

0
13

Gutić: Radnici Tuzla kvarca ispaštaju zbog neodgovornog ponašanja vlasnika firme

Tuzla – Kada Tuzla kvarc deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme tih dugovanja, Vlada Tuzlanskog kantona će mu dodijeliti koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska rekao je danas premijer TK Bego Gutić u povodu štrajka glađu u koji su stupili radnici ove kompanije.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, izrazio je žaljenje što radnici ispaštaju i snose posljedice neodgovornog ponašanja vlasnika i direktora ove privatne kompanije, koja je po više osnova državi dužna oko 420.000 KM, kao i više od 100.000 KM obračunatih a neuplaćenih koncesionih naknada iz perioda 2007-2010. godina.

“Vlada je više puta pokazivala dobru volju i nudila Tuzla kvarcu da potpiše reprograme dugovanja, ali ova kompanija se, nažalost, na takve ponude ili oglušivala ili ih i nakon potpisivanja nije poštivala. Uzimajući u obzir činjenicu da su kompaniji Tuzla kvarc blokirani svi bankovni računi, upitno je na koji bi način ova kompanija ubuduće poslovala, čak i ukoliko bi im se dodijelila koncesija”, naglasio je premijer Gutić.

Pojašnjava da bi dodjela koncesije za eksploataciju prirodnog dobra finansijski blokiranoj kompaniji, protiv koje se zbog nelegalne eksploatacije vode i krivični postupci, bio primjer lošeg upravljanja i nedomaćinskog odnosa prema javnom dobru.

S obzirom da su radnici danas ukazali na mogućnost da neka druga kompanija za Tuzla kvarc da bankovnu garanciju, premijer TK je potcrtao da je bankovna garancija samo jedan od uslova za dodjelu koncesije, ali da je i ta činjenica sporna, jer su direktor i vlasnik Tuzla kvarca dosad više puta pokazali sklonost ka zaobilaženju zakonskih odredbi kada je u pitanju finansijsko poslovanje privrednih subjekata.

“Upravo je ‘blokada računa’ jedan od mehanizama i načina da se spriječe finansijske zloupotrebe i taj mehanizam se primjenjuje svugdje u svijetu da se spriječe dalje malverzacije, a očekivati da se na to ne obaziremo je, blago rečeno, neozbiljno”, rekao je premijer Gutić.

Ovom prilikom također je istaknuto da Vlada svojim aktivnostima želi spriječiti dalje zloupotrebe i finansijske malverzacije kompanije Tuzla kvarc, te je privoliti da svoje poslovanje vrati u zakonske okvire, kako to čine i druge tri kompanije koje se legalno bave eksploatacijom kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona.

“Žao mi je što su vlasnici i direktor kompanije Tuzla kvarc na ovaj način zloupotrijebili radnike, istaknuvši njih da se bore za poslovanje privatne kompanije, dok tu borbu vlasnik i direktor posmatraju sa strane”, zaključio je premijer Gutić, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime