Gutić demantirao navode Sindikata o povećanju plata

0
4

Gutić demantirao navode Sindikata o povećanju plata

Tuzla – Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić demantirao je danas navode Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona da je po novom Zakonu o plaćama umjesto smanjenja učinjeno povećanje plaća, te da je javnost obmanuta. 

Gutić ocjenjuje da su ovakvi navodi pokušaj Sindikata da podigne tenzije zbog najavljenih smanjenja plaća budžetskim korisnicima.

Ponovio je da spomenuti zakon koji je Vlada TK-a ponudila Skupštini donosi uštede, navodeći da se na godišnjem nivou na poziciji poslanika i skupštinskih tijela pravi ušteda od 150.000 KM.

Druga vrsta ušteda od oko 500.000 KM je predviđena na pozicijama izabranih zvaničnika koji obnašaju pozicije direktora, javnih preduzeća i ustanova.

Gutić naglašava da trenutna plaća predsjednika kantonalne skupštine bez minulog rada i toplog obroka iznosi 4.800 KM, a SSS KO TK je, navodi, uračunao u plaću i topli obrok i minuli rad.

-Njegova plata po novom zakonu bez minulog rada iznosi 3.232 KM uz paušal 1.140, dakle ukupna primanja 4.370 KM – kazao je Gutić.

Demantirao je i informaciju o povećanju premijerske plaće, istakavši da je trenutna plaća premijera TK-a 3.133, a prema novom zakonu će iznositi 3.118 KM, bez toplog obroka i minulog rada.

Naglasio je da su plaće ministara u Vladi TK-a 2.573, a po novom zakonu će iznositi 2.566 KM

Poslanici u Skupštini koji imaju profesionalni angažman imali su primanja od 2.800 do 3.200 KM, a prema novom zakonu imat će 2.432 KM, bez toplog obroka i minulog rada, a članovi kolegija imaju naknadu od 300 KM.

Gutić je pozvao sindikate da sačekaju decembar, kada se plaća bude obračunavala, te ukoliko informacije sindikata budu tačne, da je spreman podnijeti ostavku.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime