Grobnica Sulejmana Veličanstvenog u Mađarskoj

0
0

grobnica-sulejmana-velianstvenog-u-maarskoj

Turska – U Mađarskoj je pronađena grobnica osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog, a grupa naučnika koja je radila na arheološkim iskopavanjima je pokazala lokaciju i određene iskopine do kojih su došli.

Kao rezultat arheoloških iskopavanja kojima je rukovodila Agencija za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA) u Mađarskoj je pronađena grobnica u kojoj su zakopani unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog koji je preminuo 1566. godine.
Projekat arheoloških iskopavanja podržali su TIKA, Vlada Mađarske, kao i grupa mađarskih i turskih naučnika.
Nakon arheoloških iskopavanja, koja traju od 2012. godine, u gradu Siget je pronađena grobnica gdje su ukopani unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog.
Profesor Dr. Norbert Pap, koji je predvodio istraživanje, istakao je da je 2010. godine pokrenuta inicijativa da se uradi istraživanje u mjestu gdje su ukopani unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog.
“U gradu Siget smo pronašli naselje iz osmanskog doba i otkrili smo mjesto gdje su sahranjeni unutrašnji organi Sulejmana Veličanstvenog”, rekao je profesor Pap.
U gradu Siget je pronađeno osmansko naselje u kojem se nalazi i grobnica Sulejmana Veličanstvenog. Prema prvim podacima, pronađeni su i ostaci džamije.
Inače, kao rezultat arheoloških iskopavanja, u Mađarskoj je prvi put pronađeno naselje iz osmanskog doba.
Sulejman I, u Evropi poznat kao Veličanstveni, a u islamskom svijetu kao Zakonodavac, bio je sultan Osmanskog carstva koji je živio od 1520. do 1566. godine. Pod njegovim vodstvom, Osmansko carstvo je doseglo svoj vrhunac i postalo je svjetska sila.
Osvojio je ostrvo Rhodos, Beograd (1521), pobijedio mađarsku vojsku Ludovika II u Mohačkoj bici (29. avgust 1526.), osvojivši velike dijelove sjeverne Afrike i Transilvaniju. Umro je tokom opsade Sigeta 1566. godine.
(AA)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime