Grobnica Ante Pavelića išarana komunističkim simbolima

0
0

Ante Pavelić

Grobovi ustaškog poglavnika i porodice u Madridu išarani su grafitima na ćirilici, simbolima srpa i čekića i natpisima SKOJ.

Nepoznata osoba ili više njih išaralo je crvenom bojom grobnice ustaškog poglavnika Ante Pavelića i njegove obitelji u Madridu, crtajući po njima komunističke simbole, izvijestio je u utorak Odbor koji brine o ostavštini obitelji čelnika nekadašnje ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Odbor, čiji su članovi u Njemačkoj, poslao je hrvatskom magazinu Fenix fotografiju na kojoj se vide grobovi Pavelića, njegove supruge Mare, sina Velimira i kćeri Višnje oskrnavljeni grafitima ispisanima na ćirilici te komunističkim simbolima srpa i čekića.

Na nekoliko mjesta na ćirilici je ispisana i skraćenica SKOJ, koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta također je oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom te su ispod njega nacrtani zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

“Ne možemo vam ništa reći o grobnici Pavelićevih. Obratite se obitelji u vezi s time”, rekla je osoba iz ureda groblja San Isidro u telefonskom razgovoru za Hinu.

Odbila je odgovoriti kad se dogodio incident te imaju li saznanja o počiniteljima.

Policija nije dobila prijavu

Groblje se svakog dana otvara za posjete u 9:00, a zatvara u 15:00.

Grobnice su išarane u nedjelju, a članovi Odbora saznali su to u utorak, kažu u Fenixu.

Glasnogovornik španjolske policije u Madridu kazao je u utorak poslijepodne kako nisu zaprimili prijavu i tužbu protiv nepoznatih počinitelja.

“O tom činu zasad nemamo saznanja”, izjavio je glasnogovornik policije.

Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić mogao bi slučaj prijaviti policiji, rekao je novinar Fenixa koji je bio u kontaktu s članovima Odbora.

Budući da je riječ o privatnom madridskom groblju, Odbor je uputio prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražio saniranje oštećenja čišćenjem grobnice i uklanjanjem komunističkih simbola.

Ante Pavelić bio je čelnik ustaške tvorevine NDH od 1941. do 1945., nastale nakon sloma Kraljevine Jugoslavije, kao dio osovinskog poretka nacističke Njemačke i fašističke Italije.

Bijeg u Argentinu i smrt u Madridu

Nastala uz pristanak okupatora i njihovih totalitarističkih režima, NDH nije bila međunarodno priznata izvan okvira ratom uvjetovane talijanske i njemačke sfere utjecaja, a odrekla se primorskih dijelova zemlje, koji su potpali pod fašističku Italiju, dok su Međimurje i Baranja pripojeni Mađarskoj.

U njoj je vladao represivni režim te su bile zabranjene sve političke stranke osim ustaškog pokreta.

Vladali su rasni zakoni te su proganjani Srbi, Židovi i Romi, a žestoko su progonjeni i svi protivnici režima, pogotovo komunisti.

Po završetku Drugog svjetskog rata i uspostavi Jugoslavije Pavelić je pobjegao u Argentinu, gdje je preživio atentat.

Preselio se zatim u Madrid, gdje je umro 1959. te je pokopan u obiteljskoj grobnici na groblju San Isidro, na jugu grada.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime